E-uprava

Pirati smo ministrstvu poslali zahtevek za vpogled v projektno dokumentacijo okoli projekta prenove e-uprave.

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Skozi ministrstvo in zgodbo E-Uprave smo Pirati ugotovili, kako nepripravljena je Slovenija na digitalizacijo, a ministrstvu nismo uspeli preprečiti slabe izvedbe nujne prenove.

 Cilj 

Želeli smo ugotoviti, ali je država pripravljena na učinkovito in transparentno vodenje IT tehnoloških projektov.

 Opis zgodbe 

E-uprava je izredno pomemben projekt, ki državljanom omogoči lažje obvladovanje postopkov javne uprave. Pirati smo bili presrečni, da so na ministrstvu za javno upravo prepoznali potrebo po prenovi e-uprave. A tudi nujnih prenov se je treba lotiti s trezno glavo! Zato smo Pirati zahtevali, da nam ministrstvo omogoči vpogled v projektno dokumentacijo, na kateri sloni prenova tako pomembne državne storitve.

 Zaključek zgodbe 

Po večtedenskem prelaganju odgovornosti, iskanju izgovorov in izkoričanja rokov smo Pirati prikazali način dela ministrstva za javno upravo, naša opozorila pa so priletela na gluha ušesa.

Prenova in postavitev E-uprave je bila nujna zgodba s predrago izvedbo. Danes sicer deluje, a potrebovala bo še nekaj let, preden se bo rešila poporodnih krčev. Je pa državno upravo pahnila v pravo smer.

Skozi ravnanje s projektom prenove E-uprave smo Pirati uvideli, da državni načrti za ‘digitalizacijo’ Slovenije niso zadostni. Tehnološki kadri so podhranjeni, birokracija slabo ali ne komunicira s strokovno in zainteresirano javnostjo, odločevalci pa podpisujejo nepregledno in nepopolno dokumentacijo, ki kot primer, ne pokriva vzdrževanja spletnih strani po njeni postavitvi, kot se je to zgodilo pri projektu prenove E-uprava.

Pirati si sicer iskreno želimo, da bo država v prihodnje, z nami ali brez nas, prepoznavala potrebo po digitalizaciji in modernizaciji državnih postopkov, a na pameten in cenovno primernejši, predvsem pa javnosti bolj transparenten način. A trenutna delovna praksa kaže ravno nasprotno sliko, zato smo Pirati prepričani, da moramo v Sloveniji izpeljati celostno strukturno reformo vodenja in dela s tehnološkimi in razvojnimi projekti!