Včlanitev v Evropsko vesoljsko agencijo

 Status 

Zgodba uspešno zaključena

Slovenija je varno pristala v agenciji ESA!

 Cilj 

Uspešna včlanitev Slovenije v ESA.

 Opis zgodbe 

Vlada je sprejela sklep, da bo podpisala pogodbo z Evropsko Vesoljsko Agencijo (ESA) in tako postala polnopravna članica evropske vesoljske skupnosti. Zadeva se je v nekaj mesecih zataknila pri vprašanju domnevnega pomanjkanja denarja. Pirati smo zgodbo podpirali, ker:
  • Financiranje v resnici ni bilo pod vprašajem, saj se prav vsaki članici plačilo (v višini 2 milijona evrov) vsaj dvakratno povrne v obliki razpisov in naročil strokovnega, tehničnega ali teoretičnega dela,
  • Je delo za agencijo namenjeno visoko izobraženim kadrom, ki jih lahko tako obdržimo v Sloveniji
  • Imajo največjo korist prav naša podjetja s sedeži v Sloveniji, ki davke in delovna mesta plačujejo in ustvarjajo doma.
Pirati smo opazili, da so politiki menili, da bo vključitev v ESA zgolj populistična floskula. Zato smo vse napredno misleče ljudi pozvali, naj od vlade prek e-mailov zahtevajo ukrepanje, ne pa praznih besed!

 Zaključek zgodbe 

S pomočjo podpornikov smo ustvarili dovolj pritiska na Vlado, da je Slovenija postala članica ESA in bo lahko prisotna pri skupnemu razvoju naše poti med zvezde. Članstvo sicer zahteva članarino, a obenem zagotavlja najmanj povrnitev stroškov v obliki investicij v slovensko gospodarstvo, predvsem pa omogoča našim bistrim glavam, ki so na teh področjih že aktivne, boljše sodelovanje s pravilno usmeritvijo.