Referendum o istospolnih porokah (2015)

Pirati smo se udeležili kampanje za zaščito pravic istospolnih v Sloveniji.

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Referendum je zavrnil zakon z 63 % glasov proti.

 Cilj 

Zavrnitev referenduma in potrditev zakona.

 Opis zgodbe 

Na referendumsko odločanje je Ustavno sodišče Republike Slovenije poslalo novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-UPB1). Novela je spreminjala 3., 12. in 16. člen zakona, ki urejajo definicije zakonskega razmerja z namenom poenotenja zakonske obravnave istospolnih in raznospolnih zakonskih zvez. Pirati smo se referendumske kampanje o istospolnih porokah udeležili v prid spremembi zakona, saj verjamemo, da moramo biti državljani pred zakonom vsi enaki, ne glede na našo narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino, kot to določa 14. člen ustave. .

 Zaključek zgodbe 

Referendum o istospolnih porokah je mimo. Žal se je večina volivcev odločila, da državljani v Sloveniji pred zakonom nismo povsem enakopravni. Pirati smo vložili ogromno truda v kampanjo razuma in razblinjanja laži nekaterih nasprotnikov zakona, a smo na koncu morali priznati poraz.

Naša razmišljanja o zgodbi

Tematika: Človekove pravice

Sanje mavričnih ljudi

Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.