Vse izjave

Na Referendum – ZA vse družine!

22. november, 2015 (nazadnje posodobljeno: 22. april, 2018)

Pojdimo na referendum in glasno povejmo, da smo ZA spremembo zakona!

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Družinska politikaSocialna država
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Referendum, Zakonodaja, Zakonske zveze

Pirati se pridružujemo kampanji za referendum o noveli Zakona o zakonskih zvezah in družinskih razmerjih, v sklopu katere bomo Vam, državljankam in državljanom Slovenije na Piratski način predstavili, za kaj glasujete na referendumu.

Na razpisanem referendumu bo večina glasovala o človekovih pravicah manjšine.

Kaj spreminja novela zakona?  

Novela ne spreminja nič drugega kot samo definicijo zakonske zveze, podrobne spremembe pa si lahko ogledate v našem TL;DR prispevku. Novela bo omogočila, da smo pred zakonodajo Republike Slovenije končno vsi enakopravni. Z noveliranim zakonom bi slovenska zakonodaja končno začela spoštovati načelo 14. člena Ustave Republike Slovenije, ki se glasi:

II. ČLOVEKOVE PRAVICE IN TEMELJNE SVOBOŠČINE

14. člen (enakost pred zakonom)

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.

 

Vendar, kot smo videli pri odločitvi Ustavnega sodišča, moramo bolj strogo definirati tudi Ustavo RS, ki naj bi sedaj že zagotavljala enakost istospolnih partnerjev pred zakonom. A bitko za bolj strogo definiranje osebnih okoliščin bomo bili drugič, sedaj moramo ves svoj trud vložiti v izenačenje  zakonskih razmerij vseh partnerjev!

Si predstavljate, da vam država ne bi dopustila poroke z vašo boljšo polovico samo zato, ker je drugačna? Morda zato, ker je druge narodnosti? Ali pa zato, ker ni enake veroizpovedi, kulture, rase, kaste? Ste kdaj slišali zgodbe starejših, kako so jim starši modrovali, s kakšnim moškim oz. žensko se morajo poročiti, da bo družina še naprej uživala svoj navidezni ponos? Kaj pa, če vam ne bi omogočila razveze, kljub spoznanju, da s partnerjem v zvezi nista več zadovoljna? Kaj če bi vas ob ponovni poroki namesto zasipanja z rižem obmetavali s kamenjem?

  1. decembra se bomo sicer odločali o pravici istospolnih partnerjev do državno priznane poroke in zakonske zveze, zato bo naša odločitev na referendumu pokazala, ali smo pripravljeni krčiti človekove pravice posameznikov v družbi ali jih spoštujemo.

Človekove pravice so ene izmed tistih stvari, ki drugače kot črno-belo ne morajo veljati. Ali so priznane vsem, ali pa se kršijo vsem. Vmesne poti ni, saj drugače to niso več človekove pravice, ampak privilegij posameznikov ali večine. In privilegij ostanejo samo toliko časa, dokler zakonodajalec ne spozna, da smo se v strahu pred neznanim pripravljeni odpovedati tudi lastnim pravicam. Takrat človekove “pravice” niso več niti privilegij večine, ampak samo še orodje manipulacije ljudstva s strani vladajočih elit.

Zato je pomembno, da se človekove pravice ne ožijo na večino, temveč veljajo za vse enako! Človekove pravice so bile napisane ravno v bran posameznika pred državnimi in verskimi ustanovami, da ga ne smejo obravnavati drugače zaradi različnih osebnih okoliščin!

Zato vas pozivamo: 20. decembra 2015 se udeležite referenduma in glasujte ZA novelo zakona, ZA spoštovanje človekovih pravic, ZA enakopravnost vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, ne glede na osebne okoliščine!

Za premislek vam bomo prikazali še citat župnika Martina Niemöllerja:

Ko so nacisti prišli po komuniste, sem molčal, saj nisem bil komunist.

Ko so zapirali socialdemokrate, sem molčal, saj nisem bil socialdemokrat.

Ko so prišli po katoličane, nisem protestiral, saj vendar nisem katoličan.

Ko so prišli pome, ni bilo nikogar več, ki bi lahko protestiral.

Evangeličanski pastor Martin Niemőller

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Družinska politika

Pirati nismo in ne bomo proti pravici žensk do splava

izjava
Prav tako o programski točki: Družinska politika

Potrjena uskladitev pravne definicije zakonske zveze z realnim svetom

izjava
Prav tako o programski točki: Družinska politika

Pirati na kopnem: Družina nekoč in danes