Objave Pirata/ke: Rickard Falkvinge

Neodgovorna uporaba protiterorističnih zakonov?

12. julij, 2018 - V zadnjem desetletju je bil besedni sprožilec »terorizem« uporabljen pri spodkopavanju vseh oblik naše zasebnosti: zasebnost prostora, pisne komunikacije, podatkov, telesa in lokacije. Na podoben način je bil v 50. letih uporabljen »komunizem«, oziroma »jazz glasba« še pred tem.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravic

Prisluškovanje 21. stoletja ne enačite s tistim v 90. letih

12. julij, 2018 - Zakonodajalci in nadzorni jastrebi pogosto predstavljajo množično internetno prestrezanje podatkov v realnem času zgolj kot »prilagoditev na novo tehnologijo« in se poskušajo pretvarjati, da ne pomeni nič drugega, kot je pomenilo v analognem svetu. To ni le zavajajoče, je popolna izmišljotina in očitna laž.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicZasebnost, nadzor in varovanje podatkov

Zakaj sploh rabimo zasebnost?

12. julij, 2018 - Škoda zaradi množičnega nadzora precej spominja na škodo, ki jo povzroči radioaktivnost. Uničujočih posledic se družba kot celota zave šele deset, petnajst, mogoče dvajset let kasneje, zato tudi s takšno lahkoto preženemo misel na nevarnost nečesa, kar ne vidimo, ne čutimo in ne vohamo, ko se sprehajamo po cesti.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicZasebnost, nadzor in varovanje podatkov

Anonimnost in pravica do neoviranega iskanja informacij

12. julij, 2018 - Na udaru niso le naše površinske pravice, pač pa sam temelj ostalih pravic - pravica do svobodnega iskanja informacij brez fizičnih ovir in strahu pred povračilnimi ukrepi in posledicami. Brez te pravice se vse ostale podrejo kot domine. Anonimnost zato ni razkošje, ampak predpogoj za demokracijo v današnjem pomenu besede.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicZasebnost, nadzor in varovanje podatkovEfektivna transparentnostSvoboden, nevtralen in hiter internet

Informacijska higiena: Povezovanje ljudi, ki ne povežejo pik

12. julij, 2018 - Hladilnik nam pove, kdaj se pokvari mleko. Kamere nas na daljavo obveščajo, če se v našem domu dogaja kaj neobičajnega. Tehtnica preko brezžične povezave na tri decimalke natančno poroča o našem ITM-ju in telesni maščobi. V času, ko so ti pripomočki tik pred vrati, se moramo zavedati, da iste stvari govorijo tudi drugim ljudem.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicZasebnost, nadzor in varovanje podatkov