Vse izjave

Spoznaj kandidata za evroposlanca: Boštjan Tavčar

26. april, 2019 (nazadnje posodobljeno: 16. julij, 2019)
Objavljeno v kategoriji: Volitve, Volitve EU 2019
Boštjan Tavčar, Piratska stranka Slovenije.

Predstavljamo vam našega glavnega kandidata za evroposlanca na skupni listi Povežimo se, Boštjana Tavčarja.

Ime in priimek
Boštjan Tavčar

Datum rojstva
9. 7. 1964

Izobrazba
Univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike – smer telekomunikacije

Poklic
Vodja Centra za obveščanje Republike Slovenije na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Twitter
@bota112

Odraščal sem na Jesenicah. Po končani Srednji elektrotehnični šoli v Kranju sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani, kjer sem diplomiral na študijski smeri telekomunikacije. Štiri leta sem poučeval strokovne predmete na Srednji elektro in strojni šoli v Kranju.

Zaposlen sem na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer vodim Center za obveščanje Republike Slovenije. Že več kot 20 let, to je od samega začetka, skrbim za razvoj številke 112 v Sloveniji. Za življenjsko delo na tem področju sem prejel nagrado Evropskega združenja številke 112 EENA. Sem tudi višješolski predavatelj na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije ter član Slovenskega društva za elektronske komunikacije SIKOM.

 

Boštjan Tavčar ob prejetju nagrade za življenjsko delo na Centru za obveščanje, uradu za zaščito in reševanje.

Moja Piratska zgodba

S politiko sem se začel resneje ukvarjati leta 2012. Sem ustanovni član Piratske stranke, od leta 2013 pa tudi član ožjega vodstva – jedra stranke, kjer opravljam funkcijo podpredsednika.

Moja politična načela in moje cilje lahko strnem v štiri točke:

  • Obnoviti moralna načela in medsebojno spoštovanje v evropskem političnem prostoru.
  • Spodbujati načela odprtosti in svobode za vse – proti cenzuri, omejevanju, prisluškovanju itd.
  • Spodbujati ustvarjalnost, sodelovanje in konkurenčno prednost na načelih informacijske družbe, ki jo vidim kot uspešen ekonomski model za prihodnost.
  • Znova uveljaviti položaj in vpliv stroke v državni in javni upravi ob nujni debirokratizaciji in decentralizaciji slednje (vzpostavitev regij).

Priložnosti ne smemo zamuditi

Menim, da smo v Sloveniji z letošnjimi evropskimi volitvami na prelomni točki. Gospodarska rast je ugodna, vendar žal ukrepi države ne pripomorejo k njeni utrditvi. Ključni za prihodnost bodo ukrepi za aktivno spodbujanje prehoda družbe in gospodarstva v informacijsko družbo prihodnosti.

Zavedati se moramo, da gospodarsko rast v vse večji meri poganjajo mala in srednja visoko tehnološka podjetja. Da jih bomo obdržali v Sloveniji, moramo začeti vlagati v šolstvo in visoko šolstvo, raziskave in razvoj, hkrati pa zagotoviti, da Evropska unija s konzervativnimi posegi in lobističnimi posegi globalnih podjetij ne postane središče monopolov. Intenzivneje se moramo začeti vključevati v razvojne evropske projekte na strokovnem in ne zgolj na birokratsko izvedbenem nivoju.

Na področju evropske varnosti nujno rabimo celovito reformo tudi z ukrepi informacijske družbe in poenotenjem informacijsko-komunikacijskih infrastruktur, kar bo prineslo tudi velike finančne prihranke in izboljšalo učinkovitost sistema.

Prav tako je nujna celovita uvedba sistemske zaščite žvižgačev, ki pa ne bo mogoča brez predhodnega spopada s korupcijo, ki je v slovenskem političnem prostoru še kako razvejana.

Verjamem, da lahko vlogo Slovenije v Evropski uniji spremenimo iz pasivne v aktivno in pozitivno zgodbo.