Vsi blog zapisi

Odziv na soočenje: še vedno le prazne obljube za mlade

8. maj, 2018 (nazadnje posodobljeno: 10. julij, 2018)

Včeraj smo bili priča 18 predsednikom in 1 predsednici strank, ki so, kot že vse volitve prej, naštevali kaj vse bodo naredili za mlade. Prepričani smo lahko, da so njihove obljube tudi tokrat, kot že tolikokrat poprej, povsem prazne. Politiki je za mlade in njihove stiske povsem vseeno.

Objavljeno v kategoriji: Mladi, Študentje, Volitve, Volitve DZ 2018

Na zadnji niz odgovorov na včerajšnjem soočenju 7.5. na RTV se nisem imel priložnosti odzvati, zato ta zapis.

Enačba politike je enostavna: denarja, časa in političnega kapitala ni dovolj za vse. Zato jemlješ tistim, ki ne volijo (tebe) in daješ tistim, ki te volijo.

Stara politika sicer vsake volitve rada veliko govori o mladih (s tem naredijo dober vtis na starejše, češ, skrbimo za stiske vaših otrok in vnukov), nato pa z velikim nožem reže kolač in jemlje mladim ter daje svojim volivcem.

Zakaj mladi ne volimo?

Tu pridemo do dileme kokoši in jajca. Politika ne dela za mlade, ker mladi ne volijo. Mladi ne volijo, ker jih politika ignorira. Povsem vseeno ji je, če se mladi masovno izseljujejo, če ne morejo do svojega doma, avta, socialne varnosti in možnosti varčevanja, ki bi jim omogočile spodobno pokojnino. Mladi so dolg, ki ga bo čez 30 ali 50 let plačeval nekdo drug. Trenutna politika tega problema ne bo rešila, saj ni v njenem interesu.

Mladi smo v stiski. Nismo bili deležni ne Jugoslavije, kjer se je dalo z dobrimi krediti zgraditi hiše, niti poosamosvojitvenega momenta, recimo jazbinškovega zakona, s katerim so si naši starši lahko ustvarili neko osnovno premoženje. Današnji mladi smo prekarci, ustrahovani in izkoriščani, izseljenci in zdomci, ki pomivajo posodo na Irskem in v Kanadi, smo ljudje, ki ne moremo v normalno, zrelo zvezo, saj sta oba partnerja prisiljena živeti pri starših. Da taki pogoji pomenijo grozovito zapuščino čez 30 let, je današnji politiki vseeno. Treba je obljubljati tisočaka za vse upokojence (ki se pod zdajšnjo politiko nikoli ne bo uresničil), treba je strašiti s hordami migrantov (od katerih nobeden noče ostati pri nas) ter seveda rdečo zvezdo in domobranci, kot da so zadeva, ki je nastala ravno na vrhuncu bitcoin mrzlice, ne pa pred skoraj stoletjem.

Zakaj mladi moramo voliti?

Mladi se moramo zganiti, ne samo zaradi sebe, ampak tudi zaradi naših staršev. Prekarci na tisočaku prek S.P.-ja ne bodo mogli nikomur plačevati pokojnine. Moramo iti na volitve in voliti stranke, ki bodo delale za nas. Jasno pa je, da bo to ogrozilo stolčke stare politike, vendar bo le tak korak karkoli spremenil. Stvari za mlade se bodo spremenile takrat, ko se bodo politiki mladih ustrašili. To se bo zgodilo le tako, da bomo mladi postali relevantna politična sila s 50.000, 100.000 ali 150.000 glasovi na volitvah.

Dovolj je stare, okostenele politične zgodbe. Čas je za Pirate.

PS: Včeraj so vsi po soočenju vlačili stanovanjsko politiko. Ureditev te je v direktnem nasprotju z interesi volivcev teh strank. Njihovi volivci hočejo, da cena njihovih nepremičnin raste. Mladi pa nujno rabimo, da cena nepremičnin (in najemnin) pade. Vidite v čem je težava?


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.