Avtor:
Pirati
Vsi blog zapisi

Urša Orehek: Konoplja je prihodnost

7. september, 2017 (nazadnje posodobljeno: 11. julij, 2018)

Ne, tu ne bo govora o konoplji za rekreativno uporabo, ki bi jo lahko gojili. Z vrtičkarstvom sem se začela ukvarjati že v mladosti, ko sem obdelovala domač vrt, doma pri starših. Selitev v blok mi je, žal, to veselje onemogočila. Vendar ne za vedno.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  ZdravjePolitika drogGospodarstvo
Objavljeno v kategoriji: Konoplja
Urša Orehek
Urša Orehek

Leta 2012 sem v neposredni bližini bloka v katerim živim, dobila možnost najema vrta. Danes sem ponosna obdelovalka stošestdesetih kvadratnih metrov vrta in ko gre za vprašanje vrtnarjenja, je zame na prvem mestu permakulturno vrtnarjenje.

S pridelavo konoplje sem začela leta 2013. Poskusno sem, skupaj z bratrancem, zasejala hektar, češ, bomo videli kaj bo. In ta stik s to koristno rastlino mi je dal ogromno izkušenj, znanja in poznanstev na tem področju. Poleg pridelave sem se spoznala tudi z vsestransko koristnostjo konoplje,z ekonomiko, ter z njenim mestom na trgu. Konopljo sem pridelovala za prehranske namene: čaj, olje, moko, konopljine proteine, semena in še kaj se je našlo.

Zadnje čase je ogromno govora, pisanja, raziskovanja in podobnega na področju konoplje. Načeloma se govori o industrijski konoplji, medicinski konoplji in konoplji za rekreativni namen. Nisem pa še šlišala ali zasledila pomemebne razprave, članka, mnenja stroke o pomenu konoplje na naših vrtovih, razen morda za namen rekreativne uporabe. V tem svojem prispevku vas želim opomniti tudi na ta vidik vsestranskosti rastline konoplje. Je pa narejenih že nekaj raziskav na področju sejanja industrijske konoplje na kmetijskih površinah. Prispevek na to temo so objavili tudi v Hmeljarskem biltenu 2016. Ta dva prispevka sta nam vrtičkarjem lahko v oporo.

Naj pa najprej opozorim, da ne glede na vsebnost THCja, danes ni dovoljeno gojiti konoplje na vrtovih. Če vas zanima, si o pravni zgodovini konoplje pri nas lahko preberete tule.

Zeleno gnojenje: v tem času nam na vrtu že ostajajo prazne gredice. Nekatere od njih bodo počakale na setev česna in motovilca, kitajskega zelja, črne redkvice, sadike endivije in radiča,  … druge pa na rastline za zeleno gnojenje. Tu lahko vključimo tudi konopljo. Poleg zunanje biomase, ki jo ustvari konoplja je tukaj pomemben tudi njen skriti del: njene korenine. Te segajo globoko v zemljo, so razvejane in imajo v najboljšem primeru obseg tudi do 2 m. Z zelenim podorom varujemo prst pred vremenskimi vplivi, s koreninami pa izboljšujemo njeno strukturo. Na njivah, kjer so konopljo za seme že poželi je opaziti, da nekateri kmetje puščajo stebla kar na njivah do naslednje pomladi, oz. čez zimo. Sejejo pa jo tudi kot dosevek http://www.kz-smarje.si/strniscni-dosevki-in-rastline-za-krmo-in-zeleni-po

Zastirka: konoplja se odlično odreže kot zastirka pri bučkah, papriki, kumarah in paradižniku. Za zastirko sem uporabila posušena stebla konoplje iz prejšnje sezone. Zastirka ščiti prst pred soncem, dežjem in vetrom, zemlja ostane dalj časa vlažna, plodovi kumar in bučk niso v neposrednem stiku z golo zemljo in kar je najvažneje — uporaba konopljine zastirke se ne razlikuje od klasične. Le stebla je potrebno narezati na želeno dolžino, če jih ne dobimo že narezanih.

Zaveterje: ob močnem vetru, ki je praviloma poleti pred nevihto, ali med samo nevihto, ter na področjih kjer je bolj vetrovno, npr. v Ajdovščini, lahko vrt zaščitimo tudi s konopljo. Zaradi svoje strukture (močna in dolga vlakna v steblu) lahko kljubuje tudi močnim vetrovom.  Ograja iz konoplje okoli vrta zmanjša moč vetra in tako zaščiti višje rastline na vrtu (sončnice, lučnik, fižol…) pred morebitnimi zlomi ali polegom .

Prehrana: prvotni namen vrtov je samooskrba s prehrano in vrtičkarji vemo zakaj. S setvijo konoplje lahko pridelamo svoj lastni konopljin čaj iz cvetov konoplje, iz konopljinega semena lahko naredimo tudi konopljino olje in moko, ali pa si pripravimo juice iz svežih konopljinih listov. Poročilo o tem, ki ga je izdala Kmetijska gospodarska zbornica Slovenije, si lahko preberete tule. (stran 2) oz. na tej povezavi.

Ograje, vrvi: iz konopljinih stebel, ki smo jih pridelali, lahkoza naslednje leto zgradimo plezalne ograje za rastline, saj stebla rastlin lahko povežemo s konopljinimi vlakni. Uporabimo jih lahko za oporo manjših sort paradižnika, brstičnega ohrovta, kumar in podobnega. Uporabnost tu omejuje le človeška iznajdljivost.

Fitoremediacija s konopljo: je ena od oblik bioremediacije pri kateri uporabljamo rastline za odstranjevanje kovin in organskih kemikalij (bencina, nafte, pesticidov, mazil, topil…)  iz prsti in vode. V okolici Celja, kjer je zemlja onesnažena s težkimi kovinami in po nedavnih požarih v kemičnih tovarnah, bi se tega načina čiščenja zemlje lahko vrtičkarji lotili tudi sami. Zakaj ne bi očistili svojih vrtov z njo? Vendar pazljivo: če konopljo uporabimo za fitoremediacijo, je nato ne uporabljamo v prehranske namene.

Svoj prispevek k temu, da bo nam, vrtičkarjem, omogočena setev (tudi slovenskih sort) konoplje na domačem vrtu, lahko prispevate s podpisom peticije www.legalizirajmo.si, ki je v treh mesecih zbrala že preko 12 tisoč podpisov.

Urša Orehek

p.s.: – v kolikor imate tudi vi znanje, ideje, izkušnje za kaj vse bi bila konoplja na naših vrtovih uporabna, vas vabim, da svoj predloge delite. Sharing is Caring 🙂


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Zdravje

Nasilje v družini je očitno drugorazredna tematika

blog
Prav tako o programski točki: Zdravje

Nekaj malega o CSD, pravni in socialni državi

izjava
Prav tako o programski točki: Zdravje

Legalizirajmo.si