Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Zgodba o konoplji ni zgodba o konoplji

17. julij, 2017 (nazadnje posodobljeno: 11. julij, 2018)

V mnogih pogledih so posledice prohibicije konoplje podobne tistim, ki so nastale po prohibiciji alkohola v ZDA v 20′ letih preteklega stoletja.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Politika drogGospodarstvoDavčna politikaZadružništvo in kooperative
Objavljeno v kategoriji: Konoplja, Legalizacija

Pirati od aprila zbiramo podpise za peticijo, ki bi omogočila popolno legalizacijo in regulacijo konoplje. Doslej jo je podpisalo malo več kot 11.000 ljudi, še malo manj kot 3.500 podpisov bo treba, da lahko zahtevamo umik rastline konoplje iz Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ter s seznama skupin prepovedanih drog v Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog.

Ljudje peticijo podpisujejo iz različnih razlogov. Nekateri v svojem jedru podpirajo Pirate, drugi si radi privoščijo joint. Eni menijo, da je piratska pobuda majhen, a pomemben korak odpiranja države podjetniški pobudi. Čeprav je vse našteto res, zgodba o konoplji, v svoji srčiki, ni zgodba o konoplji. Je zgodba o svobodi.

Časi, v katerih živimo, so prežeti z nevarnostjo, ki jo kapitalski in politični centri moči znamčijo z bolj milozvenečo »negotovostjo«. Neoliberalizacija je tekla vzporedno z izjemno gospodarsko rastjo in razvojem, pa tudi revščino in družbenim vrenjem.

Izginjanje državljanskih pravic

Finančni tsunami leta 2008 ni nič novega. Taki pretresi so  v preteklosti pripeljali v konflikte, ki so uničili cele generacije. Vedno so sledili obdobju radikalizacije, krepitve mita »nevarnega drugega«, totalitarizma, nadzora ter represije.

Čeprav se zdi, da smo se taki usodi za zdaj izognili, »radioaktivni odpad« nedavnih ekonomskih in družbenih katastrof ostaja in Slovenija ni izjema. Rezilna žica in povečana pooblastila redarjev ter policije, Slovenije čez noč ne bodo spremenile v policijsko državo, a zajeten kos zasebnosti, svobode in pravic je izginil. Napovedan je srh vzbujajoč predlog nadaljnjega krčenja svobode z večanjem moči Sove, ki mu Pirati ostro nasprotujemo.

Odpiranje vrat podjetniški pobudi

V vsem tem dogajanju pa Pirati pozivamo k odpravi prohibicije konoplje. (Morda se od daleč zdi tak napor zanemarljiv in povezan morebiti predvsem s kakšnimi rastafarijanci.) V mnogih pogledih so posledice prohibicije podobne tistim, ki so nastale po prohibiciji alkohola v ZDA v 20′ letih preteklega stoletja. Prepovedani izdelek prihaja do odjemalcev – ki ne bodo nikoli izginili – pogosto poln nevarnih in včasih strupenih snovi. S preprodajo bogatijo kriminalne združbe. Letno gospodarstvo zaradi tega izgubi (merljivih!) 15 milijonov evrov. Preganjanje odjemalcev jemlje znatne resurse policiji, ki bi jih lahko namenili na primer, pregonu kriminalitete belega ovratnika. Prohibicija konoplje, podobno kot ameriška »vojna proti drogam« ne deluje, ampak povzroča predvsem veliko finančne, družbene in zdravstvene škode.

Glas za legalizacijo tako ni glas rastafarijancem, ki bodo z jointi posedali po stopniščih. Legalizacija konoplje je v svojem bistvu odmik od represije in nadzora, je odpiranje vrat podjetniški pobudi, varovanju ljudi in krepitvi pregona resničnega kriminala.

Glas za legalizacijo konoplje je v času rastoče represije majhen, a pomemben glas za svobodo.

 

Pirat

 


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Politika drog

Legalizirajmo.si

izjava
Prav tako o programski točki: Politika drog

Complete Legalisation and Regulation of Cannabis

izjava
Prav tako o programski točki: Politika drog

Popolna legalizacija in regulacija konoplje