ACTA

Prvi v seriji škodljivih trgovinskih sporazumov

 Status 

Zgodba uspešno zaključena

Uspelo nam je demantirati in zaustaviti sprejem sporazuma ACTA, a to ne pomeni, da v prihodnosti ne bo podobnih preizkusov naše politične pozornosti.

 Cilj 

Zavrnitev mednarodnega trgovinskega sporazuma ACTA

 Opis zgodbe 

ACTA je v tajnosti spisan sporazum, ki krši z ustavo zagotovljene pravice do zasebnosti, vpeljuje nadzor in cenzuro ter ukinja svobodo komunikacije in govora. Velike korporacije pod krinko globalnega boja proti piratstvu zlonamerno vplivajo na ekonomski, politični in družbeni položaj posameznih držav. Sporazum do skrajnosti radikalizira že obstoječi nadzor nad svetovnim spletom in preprečuje prost dostop do informacij. Pirati smo zato pozvali k njegovi zavrnitvi in sodelovali na protestih proti sporazumu.

 Zaključek zgodbe 

Mednarodni trgovinski sporazum ACTA je prvi v vrsti, ki je imel opravka s Piratskim gibanjem. Podobno kot sledeči sporazumi (TTIP, TISA, CETA) je globoko posegal v legitimnost nacionalnih zakonodaj, predvsem na področju urejanja dostopov in svobodne uporabe spleta. S skupnimi močmi in mednarodnim naporom smo sporazum uspeli zatreti in ustaviti … do naslednjega poizkusa.

Dejstvo, da smo premagali sporazum ACTA, je velika zmaga, a zdaj moramo biti pozorni na naslednjo grožnjo: na sporazum CETA.