Vse izjave

ACTA je mrtva, naj živi sporazum CETA!

20. julij, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)

Uspelo nam je zaustaviti sporazum ACTA, a to ne pomeni, da v prihodnosti ne bo podobnih preizkusov naše politične pozornosti.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Prostotrgovinski sporazumi
Objavljeno v kategoriji: ACTA, Cenzura, Mednarodni sporazumi

V prvi polovici leta 2012 je bil v Evropskem parlamentu z veliko večino zavrnjen sporni mednarodni trgovinski sporazum ACTA. Ta odločna zavrnitev evroposlancev je bila odziv na predhodne množične proteste po Evropi in svetu. Bila je jasen NE omejevanju pravic in svoboščin, omejevanju svobode interneta in uvajanju represivnih ukrepov in cenzure brez kakršnekoli javne razprave.

Trgovinski sporazum CETA, o katerem se Evropska komisija zdaj že pospešeno pogaja s Kanado, ponovno odpira problematiko spodkopavanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin. V zadnji dosegljivi verziji osnutka sporazum vsebuje posamezne sporne določbe s kazenskimi ukrepi, ki so prepisani iz sporazuma ACTA, zlasti na področju tako imenovanega internetnega piratstva in omejevanja svobode interneta. Sporni so tudi členi s področij kmetijstva in medicine.

Pirati odločno nasprotujemo praksi tajnih pogajanj Evropske komisije brez možnosti javne razprave. Pirati zahtevamo, da se o ukrepih, ki posegajo v temeljne človekove pravice in svoboščine državljanov članic Evropske unije, razpravlja na demokratičen in pregleden način z veliko mero občutljivosti. Prav tako kazenski ukrepi ne sodijo v mednarodni trgovinski sporazum, saj je to domena posamezne države članice.

Dejstvo, da smo premagali sporazum ACTA, je velika zmaga, a zdaj moramo biti pozorni na naslednjo grožnjo: na sporazum CETA.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Trgovinski sporazum CETA