Širjenje pooblastil redarjev

Polovičarsko spreminjanje redarstva v lokalno policijo

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Čeprav smo Pirati uspešno vložili več kot pet tisoč podpisov proti širjenju represivnih pooblastil redarjev in policistov, so naši predstavniki v Državnem zboru kritiko, ki smo jo predstavili Pirati, brez daljšega premisleka preprosto zavrnili ter sprejeli novelo zakona.

 Cilj 

Zavrnitev novele zakona o občinskih redarjih

 Opis zgodbe 

Vlada RS je Državnemu Zboru poslala predlog o noveli zakona o občinskem redarstvu, v katerem je redarskim službam naložila še več pooblastil in represivnih (z)možnosti. Z novelo zakona o občinskem redarstvu redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim. Najbolj pereča sprememba je prav uporaba telesne sile in plinskega razpršilca. A težave mestnih redarstev se ne končajo z novelo zakona. Občinski odloki jim v nekaterih primerih dajejo celo več pooblastil, kot jih imajo policisti, saj so podvrženi nadzoru in samovolji župana občine, zunanjega nadzora takorekoč ni. Predlog spremembe zakona tudi ni bil usklajen s sindikatom redarjev, ki je zaradi pomanjkanja usposabljanja kadrov izrazil nasprotovanje takšnim spremembam. Zaradi nastalega položaja smo Državnemu Zboru, ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za notranje zadeve naslovili peticijo, kjer smo jih pozvali, naj zavrnejo širjenje pooblastil občinskih redarjev in opozorili, da tak način dela ni sprejemljiv!

 Zaključek zgodbe 

Novela zakona o občinskem redarstvu in tudi novela zakona o nalogah in pooblastilih policije sta bili žal sprejeti. S tem so državniki povečali pooblastila državnim in občinskim organom, ki so z ene strani kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni, z redarske strani pa premalo usposobljeni, da bi lahko kar se da varno in brez nepotrebnih tveganj zmanjšal trenja v kočljivih trenutkih.