Vse izjave

Vlada naj pokaže dokumentacijo drugega tira

11. september, 2017
Objavljeno v kategoriji: Drugi tir, Efektivna transparentnost, Infrastruktura, Korupcija, Pravna država

Projekt gradnje drugega tira Pirati pozdravlja in odobrava. Stalna nadgradnja državne infrastrukture je ključna za delovanje in prosperiranje katerekoli družbe.

Hkrati pa Pirati menimo, da je zdajšnji vladni predlog neekonomičen, absolutno predrag in netransparenten.

Pirati smo danes od Vlade RS zahtevali:

  • Da javno objavi vse dokumente in podatke, na podlagi katerih so naredili izračun gradnje celega projekta drugega tira
  • Da predstavi specifikacijo stroške financiranja drugega tira, še zlasti stroške financiranja s strani zalednih držav (stroški najemanja kreditov in drugi stroški)

Pirati že zdaj pozivamo Vlado RS, naj spremeni Predlog zakona o gradnji in finaciranju gradnje proge Koper-Divača(ZPKD) tako, da poveča število neodvisnih predstavnikov civilne družbe v Projektno-finančnem svetu na tri.

Gradivo od Vlade RS zahtevamo v treh delovnih dneh. Čemu? Po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, ima Vlada na voljo za posredovanje omenjenih gradiv sicer 20 delovnih dni, toda, glede na to, da se ključni referendum hitro bliža, ne dvomimo, da je v predreferendumski razpravi Vlada takšne pozive pričakovala in jih kot dober gospodar že pripravila.

Državljani Republike Slovenije so bili zaradi nesmotrnega razpolaganja z njihovim denarjem v preteklosti že večkrat hudo oškodovani (gradnja avtocest, TEŠ6…) in Pirati menimo, da je treba takšno ravnanje enkrat za vselej končati. Sistem pa moramo v prihodnje oblikovati tako, da bomo sposobni velike infrastrukturne projekte speljati brez korupcije.

Piratska stranka Slovenije