Avtorske pravice v EU: pogajanja v trialogu

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Evropski parlament je sprejel reformo avtorskega prava, ki predvideva cenzuro interneta.

 Cilj 

Preprečiti sprejem davka na linke in cenzurnih filtrov v Direktivi

 Opis zgodbe 

Evropski parlament je potrdil predlog Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki vsebuje sloviti davek na linke ter cenzurne stroje. Pogajanje v trialogu bo določilo dokončen predlog direktive, ki bo romala na končno glasovanje v Evropski parlament.

 Zaključek zgodbe 

13. člen (zdaj 17.), ki zahteva preventivno filtriranje in cenzuriranje vsega, kar odvetniki velikih korporacij smatrajo, da krši avtorske pravice, so parlamentarci, ki so glasovali za in očitno pokleknili pred interesi korporacij, sprejeli!

13. člen zahteva, da vsi ponudniki z “veliko količino” vsebin (to velja tudi za vaša sporočila, slike, video, .. ), ki so stari vsaj tri leta ali imajo več kot pet milijonov uporabnikov, morajo pred objavo preveriti zakonitost vsebin, ki ste jih naložili.

Glavni razlog za to je namenjen izsiljevanju večjih zaslužkov s strani založnikov iz strani, kot sta YouTube in Spotify, na katerih so naložena avtorska dela do katerih imajo pridržane avtorske pravice.

In kakšne so posledice? Na te spletne strani boste lahko naložili le tisto, kar bodo odvetniki korporacij vnaprej dovolili.