Vsi blog zapisi

Spletni monopolisti nadaljujejo ofenzivo, da bi požrli svobodni splet

15. februar, 2019 (nazadnje posodobljeno: 1. april, 2019)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Reforma monopola nad avtorskimi deliZnanost in raziskovanje
Objavljeno v kategoriji: Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Reforma avtorskega prava, Zakonodaja

Pogajalci Evropskega parlamenta in Komisije so 13. februarja končali pogajanja v trialogu s končnim besedilom o evropski direktivi reforme avtorskega prava.

Pregovarjanje o osnutkih in različicah 11. člena (davek na linke) in 13. člena (cenzura interneta) traja že dve leti. Dvoumnosti ni več: direktiva bo razdejala internet, kot ga poznamo – če jo Svet Evropske unije in nato Evropski parlament sprejmeta v prihajajočem končnem glasovanju.

A katastrofo še lahko preprečimo!

Kako se tega lotiti, bomo razložili spodaj. Še prej pa si poglejmo, kako smo zabredli v vse skupaj in kdo nas je spravil sem:

Kaj je v evropski direktivi o avtorskem pravu?

Spodaj objavljamo povzetek končnega besedila 11. in 13. člena:

13. člen: nalagalni filtri, cenzura interneta

Parlamentarni pogajalec Axel Voss je sprejel dogovor med Francijo in Nemčijo, ki je bila obrazložena v prejšnjem prispevku:

  • Komercialne strani in aplikacije, kjer uporabniki objavljajo vsebine, se morajo “po najboljših močeh potruditi”, da preventivno kupijo licence vseh vsebin, ki jo bodo uporabniki kadarkoli objavili – kupiti morajo pravice za dostop do vseh avtorsko zaščitenih vsebin na tem svetu. To je seveda nemogoče.
  • Dodatno, vse razen peščica spletnih strani (tiste najmanjše in najmlajše) morajo narediti vse, kar je v njihovih močeh, da preprečijo objavo kakršnekoli vsebine, ki bi predstavljala kršitev avtorskih pravic založnikov ali avtorjev. Edina “rešitev” v tem primeru so cenzurni filtri, ki so izjemno dragi in večini strani nedosegljivi, hkrati pa pogosto napačno presojajo.
  • Če bi sodišče presodilo, da izkazan trud lastnika spletne strani pri nabavi licenc ali pri cenzuri vsebine ni zadosten, bo lastnik neposredno odgovoren za kršenje avtorskih pravic, kot da jih je kršil sam. Lastniki se bodo poskušali maksimalno zaščititi, kar pomeni, da bodo večinoma izničili človekovo pravico do svobode govora in izražanja na spletu.

11. člen: “davek na linke”

Končna oblika te dodatne avtorske zaščite novičarskih portalov je zelo podobna tisti, ki je že spodletela v Nemčiji: a ta tokrat ni omejena le na iskalnike in agregatorje novic, kar pomeni, da bo povzročila toliko več škode različnim spletnim stranem.

  • Za podvajanje vsebine, ki je več kot le “posamezne besede ali zelo kratki izseki” iz novic, bomo potrebovali licenco. Licenco bomo najverjetneje potrebovali že za izseke, ki se prikažejo s povezavo, ki bi jo delili na spletu. Za zadnjo določitev pomena besedne zveze “zelo kratek izsek” pa bomo morali tako ali tako počakati na odločitev sodišča. V praksi to pomeni, da bo do takrat pravica do deljenja ‘linkov’ pravno nejasna in zato za tiste, ki bi jih delili – nevarna.
  • Za storitve, ki jih upravljajo posamezniki, mala podjetja, neprofitne organizacije, monetizirani blogi in spletne strani, ni izjeme. Obravnavalo se jih bo enako kot storitve, ki so v lasti megakorporacij.

Druge določbe

Določba, ki bi Evropejcem omogočala tekstovno in podatkovno rudarjenje, ključno za izvajanje sodobnih raziskav in razvoj umetne inteligence, je prepredena s kopico predpogojev in birokratskih ovir. Lastniki avtorskih pravic lahko preprečijo vse rudarjenje podatkov iz svojih gradiv, razen za primere, ko rudarjenje izvajajo raziskovalne ustanove.

Pravice avtorjev: predlog Evropskega parlamenta, da imajo avtorji pravico do proporcionalnih nadomestil za uporabo njihovih del, je spodletel: odkupne pogodbe bodo še naprej ostale norma v tem poslu.

Manjše izboljšave pri kulturni dediščini: knjižnice bodo lahko nekomercialna dela objavljala na spletu, muzeji ne bodo mogli več zahtevati avtorskih pravic na slikah stoletja starih slik.

Kako so nas potisnili v to godljo?

Sramotna zgodovina direktive že od samega začetka z 11. in 13. členom ni imela namena razrešiti jasno definiranih težav avtorskopravne zakonodaje s preverjenimi ukrepi. Njen namen je bil služiti močnim posebnim interesom s komaj kakšno skrbjo za povzročeno kolateralno škodo.

Omembe vredno je, da “EU” za to ni krivakrivi so tisti poslanci in evropski komisarji, ki so iz položajev moči spregledali temeljne pravice državljanov EU zaradi interesov močnih, posameznih korporacij, med njimi sta tudi

poslanec Axel Voss, najglasnejši pobudnik trenutne reforme avtorskega prava v EUin evropski komisar za digitalne zadeve, Günther Oettinger.

Direktivo moramo ustaviti, sicer bo razdejala družbo

Pogajalci iz Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije zdaj s končnim besedilom seznanjajo ustanove, v imenu katerih so se pogajali. Če ga bosta potrdili obe, bo postala direktiva zavezujoča za vse članice EU.

Največ možnosti za preprečitev sprejema direktive imamo v Evropskem parlamentu, kjer o direktivi odloča vseh izvoljenih 751 poslancev. Seja, kjer se bodo o direktivi odločali, bo stekla bodisi med 25. in 28. marcem, 4. aprila ali med 15. in 18. aprilom. Enkrat smo že pokazali, da lahko sprejem slabe reforme avtorskega prava preprečimo, tako da ni razloga, da bi se zdaj predali.

Na zasedanju lahko direktivo ali zavrnejo ali pa odstranijo 11. in 13. člen. V drugem primeru se mora Komisija odločiti, ali spremembe sprejme ali pa projekt ustavi do nadaljnjega oziroma da se o tem odloči po evropskih volitvah, ko bodo zopet premešane karte.

Zdaj si na vrsti ti!

Končno glasovanje v Evropskem parlamentu se bo odvilo nekaj tednov pred evropskimi volitvami. Večina evropskih poslancev – vsekakor pa vse politične stranke – si želijo ponovne izvolitve. 11. in 13. člen bomo premagali, če slabosti reforme avtorskega prava dovolj volivcev omeni v kampanjah kandidatov za evropske volitve.

Na tebi je, da Francu Bogoviču (ELS/SLS), Tanji Fajon (S&D/SD), Alojzu Petreltu (ELS/NSi), Igorju Šoltesu (Zeleni/Verjamem), Patriciji Šulin (ELS/SDS), Romani Tomc (ELS/SDS), Ivu Vajglu (ALDE/DeSUS) in Milanu Zveru (ELS/SDS) pojasniš, da niso v Evropskem parlamentu zato, da bi zagovarjali pravice korporacij in uničevanje pravic malih državljanov! Jasno jim sporoči, da bo njihov glas za ali proti uničenju interneta z 11. in 13. členom odločal o tvojem glasu zanje na volitvah. Bodite vljudni, a nepopustljivi!

 

 

Na nas je, da kaj storimo. Po sprejetju take direktive bo prepozno.


Lektor / Prevajalec: Anže Jesenek

* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam