Nevtralnost interneta v Evropskem parlamentu

Pirati smo nastopili s kampanjo proti rušenju nevtralnosti interneta v Evropi.

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Pirati nismo uspeli prepričati evropskih poslancev, da vložijo amandmaje v uredbo.

 Cilj 

Obdržati nevtralnost interneta v Evropski Uniji

 Opis zgodbe 

Ko se usedete za napravo, ki je povezana na širni svetovni splet lahko dandanes z enim klikom ponesete v svet zahtevek za ogled družabnega omrežja, že z drugim ste na vašem najljubšem blogu. Ko preberete članek, že gledate video na portalu Youtube. Do vsega tega dostopate z mesečnim plačilom vezave pri operaterju. Predstavljajte si, da bi morali za dostop do sleherne naštete storitve doplačati. Predstavljajte si, da se eksplozija novih storitev, ki smo ji bili priča v zadnjem desetletju, čez noč ustavi. To preprečuje nevtralnost interneta, zato mu Pirati odločno stojimo v bran. Evropski parlament je v odločanje prejel uredbo o enotnem digitalnem trgu, ki je med drugim urejala gostovanje (roaming) in nevtralnost interneta v Evropski Uniji. Uredba je glede slednje vsebovala velike pravne luknje, ki so omogočale zlorabo in rušenje nevtralnosti interneta. Pirati smo vstopili v kampanjo proti sprejetju uredbe v tej obliki ter zahtevali amandmiranje najbolj problematičnih členov uredbe. Z amandmaji smo hoteli zapolniti pravne luknje, kot so specializirane storitve ter preprečiti najhujše zlorabe uredbe.

 Zaključek zgodbe 

Zgodba o nevtralnosti interneta v Evropski uniji je bila zaključena v škodo navadnih uporabnikov. Pirati in naši podporniki na spletu Evropskemu parlamentu nismo uspeli dopovedati, kako nevarne so v uredbi prisotne pravne luknje za nevtralnost interneta.

Naša razmišljanja o zgodbi

Tematika: Infrastruktura, Nevtralnost interneta, Tehnologija, Telekom Slovenije, Zakonodaja, Znanost

Kako razložimo nevtralnost interneta?

Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Tematika: Evropska Unija, Nevtralnost interneta, Reforma avtorskega prava

Novi internet: Monopol velekorporacij, lažnih novic in popolna cenzura parodij

Anže Jesenek
Član PR ekipe