Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Kako razložimo nevtralnost interneta?

22. februar, 2017 (nazadnje posodobljeno: 11. julij, 2018)

Ponovno se razglablja o pojmu, ki je mnogim dandanes še vedno uganka: nevtralnost interneta. Pomembno je, da vsi razumemo, zakaj je le-ta tako pomembna.

Objavljeno v kategoriji: Infrastruktura, Nevtralnost interneta, Tehnologija, Telekom Slovenije, Zakonodaja, Znanost

Namesto, da se stvar razlaga v (pogosto laikom neznanih) tehničnih terminih in izrazih je veliko bolje potegniti vzporednice, kako bi bilo, če nevtralnosti ne bi imeli na drugih področjih – velikokrat so omenjene ceste, a meni se zdi, da je elektrika veliko boljši primer za pomoč pri razumevanju.

Predstavljajte si, da popolnoma vse vaše električne naprave delujejo le z enim ponudnikom elektrike. Televizija, računalnik, hladilnik, pomivalni stroj, žarnice… vse, kar za delovanje potrebuje elektriko.

V tem primeru menjava na bolj ugodnega ponudnika elektrike postane neverjetno draga – zamenjati je potrebno vse električne naprave. Popolnoma vse. Cena menjave vseh naprav bi bila ovirajoča. Tako bi vam vaš trenutni dobavitelj električne energije lahko praktično neomejeno višal stroške, vsaj dokler te nebi presegali vrednosti vseh vaših električnih naprav.

In seveda, vaš ponudnik bi bil edini, ki prodaja naprave kompatibilne z njihovim električnim omrežjem. Tako bi bili brez izbire – nič več Samsung, LG, Bosch… Le naprave, kompatibilne z električnim omrežjem vašega ponudnika. Brez konkurence ni pomembna kakovost naprav, zato bi brez problema prodajali naprave neprimerljivo nižje kakovosti kot so te, ki so na izbiri danes.

Zato je nevtralnost interneta pomembna!

Če si takšno poslovanje lahko privošči eno podjetje, bodo vsa druga sledila, če je majhno število ponudnikov (kar pa drži tako za ponudnike elektrike kot interneta). Tako se omogoči podjetjem, da znižajo standarde in hkrati dvignejo cene. Ne zaradi potrebe, temveč zaradi pohlepa.

Scenarij z elektriko ni izmišljen.

Nekoč je bilo točno tako – vsak dobavitelj elektrike je omogočal le delovanje njihovih električnih naprav!

Danes smo navajeni, da si nekatere industrije takšno prakso lahko privoščijo in druge ne (ceste, elektrika, plin…) ter da je situacija nekako naravna. Ampak ni bilo vedno tako. V zgodnjih začetkih električne industrije sta tekmovali podjetji Edisona in Tesle, naprave pa so bile narejene izključno za eno omrežje ali drugo.

Zato potrebujemo nevtralnost interneta, zato potrebujemo nevtralnost katerekoli infrastrukture!


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.