Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Dnevna motivacija za boj proti monopolu z avtorskimi pravicami

1. maj, 2013 (nazadnje posodobljeno: 4. julij, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Reforma monopola nad avtorskimi deli
Objavljeno v kategoriji: Monopol nad kopiranjem

Ko si prizadevate za reformo ali ukinitev monopola nad avtorskimi pravicami in nad patenti, se to lahko včasih zdi utrudljivo, čeprav je videti, da je ukinitev teh zaščitniških monopolov neizogibna. Da bi vsak dan imeli dovolj energije za aktivizem, pomaga, če razumete koncept Overtonovega okna.

Nihče nikoli ni spremenil sveta, ne da bi si pridobil sovražnike. Če nikogar ne razbesnite, verjetno ne počnete ničesar učinkovitega, da bi izboljšali svet.

Iz tega opažanja lahko izpeljemo pomemben zaključek, in sicer da se med sodelovanjem pri aktivizmu nihče ne bi smel bati kritik privilegiranih. Ti ljudje bi radi, da stvari ostanejo, kot so – z njimi na privilegiranih sedežih, pa hvala lepa. Zaradi tega je spreminjanje sveta s strastjo do pravice vedno povzročilo nasprotovanje vplivnih.

A velike ideje, kot je ogromna korist za družbo (če obstaja svoboden pretok znanja in kulture), so nagnjene k temu, da se osamosvojijo. Ko dobijo dovolj zaleta, po navadi dosežejo učinek snežne kepe.

To je zelo podobno vožnji na vlakcu smrti v čisto zadnjem vagonu. Ali veste, ko se začne vlak vzpenjati po strmi klančini in gre navzgor, navzgor, navzgor? Ko prvi vagon prečka greben, se začne celoten vlak premikati malo hitreje. Malo zatem se čez greben premakne vlakovo težišče in za seboj potegne preostali del vlaka. Na tej točki ste še vedno v zadnjem vagonu, še vedno se vzpenjate, a celoten vlak je zbral dovolj zagona, da vas potegne preko grebena v kraljestvo spusta.

Nekdo je pripomnil, da se, ko velike ideje, kot je ideja o prostem pretoku znanja in kulture, dosežejo 10 % populacije, zgodi učinek snežne kepe in te v kratkem postanejo resničnost. Poskrbeti morate le, da jo poveste eni izmed desetih oseb. To pa je, kot vsi vemo, popolnoma izvedljivo. Ni nam treba prepričati ljudi, kot so Tim Kuik, Chris Dodd, Jack Valenti ali Henrik Pontén. Hudiča, oni so dobro plačani prav zato, da ne razumejo tega, kar jim govorimo. Pozabite na lobiste industrije avtorskih pravic. Naš cilj je govoriti z vsemi ostalimi.

Obstaja moški po imenu Joseph Overton, ki je to ubesedil z Overtonovim oknom. Ta tekst opisuje razpon politično sprejemljivih idej v družbi kot precej majhno okno priložnosti. Dejal je še, da se lahko to, kar se zdi razumno ali sprejemljivo, premakne v obe smeri; tako ven kot noter skozi to okno.

Na kratko; ideja se lahko premika po lestvici od neverjetnega do nemogočega, heretičnega, radikalnega, možnega, sprejemljivega, verjetnega, razumnega, priljubljenega in uzakonitve. Za odstranitev teh nehumano nepravičnih monopolov – monopolov, ki revnim preprečujejo zdravila v krvnemu obtoku, ubožnim izobrazbo v rokah, lačnim hrano v trebuhu, pevcem pesmi in predvidoma uslužnim tehnologijo – ni nujno, da se jo pripelje do uzakonitve, da bi bili uspešni aktivisti.

(Videl sem, da je nekdo te današnje monopole enačil z ekonomijo trgovine s sužnji v 16. stoletju. Mislim, da ni veliko zgrešil, ko je tako ponazarjal, kako ostro bodo po mojem mnenju v prihodnosti presojali o teh zaščitniških monopolih.)

Dovolj je, da se vlak smrti potisne tako daleč, da je njegovo težišče čez greben. Dovolj je, da neverjetno idejo – kakor so o njej mislili le desetletje nazaj – pripeljemo do nekam med možnim in razumnim, kar se tudi bo zgodilo.

Zato je delovanje aktivistov vedno usmerjeno navkreber, ko v prenesenem pomenu od zadaj potiskajo vlak smrti. Ko ideja zaradi lastne moči doseže učinek snežne kepe, je aktivistovo delo skorajda končano – v tej točki gre trud v vzdrževanje in ne več kot prej v zagon.
Sam sem 1. januarja 2006 ustanovil prvo Piratsko stranko na svetu. Nepredstavljivo je, da bi bil samooklicani pirat lahko izvoljen kot zakonodajalec. Popolnoma nemogoče. Pod mojim vodstvom je stranka svetu leta 2009 pokazala, da je to mogoče, ko smo v Evropski parlament poslali dva človeka – ogromen korak za Overtonovo okno.

Kot aktivisti boste vedno naleteli na trdo nasprotovanje in ostre besede, ker boste poskušali izboljšati svet. Izzivanje statusa quo na nemogoče načine se vedno pozdravi s sovražnostjo. A pogosto zadostuje, da dovolj dobro zagovarjate, da reformo od nemogočega pripeljete do možnega – in vsi vemo, da to je v naši moči.

Nagrada so rezultati.

Spremenite svet.

In zabavajte se. Zabavajte so, ko boste razjezili branitelje statusa quo. To je pomembno. Zabava je tudi sama po sebi nagrada.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam