Vse izjave

Izjava Piratov ob ljudskih protestih v Mariboru

27. november, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicEfektivna transparentnost
Objavljeno v kategoriji: Dogodki

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je osumljen vrste zlorab pooblastil z elementi klientelizma in korupcije. O tem so obsežno poročali mediji, saj je pri zadnjem ekscesu z vrsto nepravilnosti vezanih na Pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu med MOM in podjetjem Iskra sistemi, povzročil upravičen gnev pri državljanih. Župan je neupravičeno, napihnjeno vrednost projekta, kar je bilo storjeno v nasprotju z vrsto predpisov, nameraval financirati kar neposredno z globami državljanov, v korist netransparentno izbranega zasebnega podjetja, hkrati pa prebivalcem odtegoval bistveno zakonito pravico dostopa do informacij javnega značaja, kar izraža tako želeno transparentnost države.

Glede na zadnje ugotovljene sume o kršitvah in glede na oceno predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, ravnanja mariborskega župana predstavljajo “ponavljajočo in sistematično uporabo oziroma zlorabo javne funkcije, pooblastil in drugih pristojnosti”.
Odstop s fukcije mestnega župana bi predstavljal minimalne standarde politične higiene, zato Pirati Slovenije podpiramo zahteve mariborskih protestnikov po njegovem odstopu.

Pirati zavračamo nasilje v kakršnikoli obliki. Nasilje ni rešitev in nasilje ni v interesu protestnikov in državljanov. Z njim se preusmerja pozornost iz neetičnih, nemoralnih in kriminalnih dejanj takoimenovanih političnih elit. Prevečkrat se opravičuje uporabo represivnih ukrepov proti državljanom. Policija ima vlogo, da zagotovi red in varnost vseh državljanov. Zagotavlja varovanje življenja in telesa tudi domnevnim ali pravnomočno obsojenim kriminalcem, varuje javno in zasebno lastnino, ter vzdržuje javni red in mir.Vodstvo Policije pozivamo, naj ob takšnih protestih zagotovlja zakonito in etično ravnanje vseh pripadnikov policije. Pristojne organe pa, da raziščejo vse vidike dogodkov v Mariboru in ustrezno reagirajo.

Vse sodelujoče pozivamo k ohranitvi dostojanstva in nenasilnem delovanju. Zahteve protestnikov po odstopu diskreditiranih javnih funkcionarjev in pregonu kaznivih dejanj se bodo uresničile z aktivnim delovanjem.

Piratska stranka Slovenije

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna