Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Naj bo 1. junij dan souporabe

4. junij, 2012 (nazadnje posodobljeno: 4. julij, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Dogodki, Piratska skupnost, Piratske vrednote

Dve stoletji nazaj, leta 1891, je bil po protestih v Chicagu 1. maj imenovan za praznik dela. To je dan, ko se slavi delo in delavce, njihovo pravico do dela, do poštenega plačila in predvsem delavskega gibanja. V zadnjih sto in nekaj letih so se razmere precej izboljšale in delavci danes uživajo veliko večjo svobodo, pošteno obravnavo in zaščito pred izkoriščanjem kot nekoč.

Vprašanje je ali je morda čas za novo gibanje – gibanje souporabe? Pojavila se je pobuda, da naj bi 1. junij postal mednarodni dan souporabe. Dan, ko se slavi svobodna izmenjava idej, konceptov, podatkov, znanja, skratka vsega.

1. slovenski dan souporabe

Letos so se trije plesni festivali (Modul-dance, Ukrep in Pleskavica) združili in organizirali skupen dogodek, imenovan Cofestival. Kasneje so se povezali še z organizacijo Slovenija Coworking in znotraj festivala organizirali dogodek na prostem, katerega leitmotiv je slavljenje souporabe (sharing) v najširšem smislu. Coworking je organizacija, ki združuje umetnike, oblikovalce, razvijalce in druge ustvarjalce, in jim nudi skupen prostor ustvarjanja (shared space).

K dogodku so povabili več skupin, ki se ukvarjajo s konceptom souporabe in to na različnih področjih, od učenja glasbe do brezžičnih omrežij, souporabe avtomobilov in celo hrane.

Pirati in souporaba

Zraven smo bili pirati, saj sta svobodna izmenjava in souporaba v samem središču naših idej. Na festivalu smo sodelovali z ustvarjanjem prostora svobodne komunikacije in proste izmenjave idej. Z obiskovalci smo se pogovarjali o različnih konceptih in tematikah, vse od festivala in programskih sklopov do, nenazadnje, politike.

Prvič smo izobesili zastavo, ki je tudi simbolno označevala prostor svobodnega pretoka idej. Ob njej smo na drog privezali vrvico, na katero so lahko obiskovalci pripeli svoje ideje in misli. Usmerjale so se predvsem na področja soodločanja, legalizacije marihuane in ureditve statusa samozaposlenih.

Prav tako smo pripravili pogovor ob zastavi (ali kot bi temu arhaično rekli – okroglo mizo) na temo souporabe. V skorajda enournem pogovoru smo se sprehodili skozi vse glavne koncepte, ki jih pirati že dolgo premlevamo: monopol nad kopiranjem, izmenjava kot družbeni proces, časovne banke, itd.

Kaj smo se naučili in kako naprej

Koncept sheranja, torej sodelovanja in souporabe je močno prisoten tudi pri nas in se širi. Želim si, da bi se širil še naprej in da bi na neki točki postal del našega vsakdanjega življenja. Veliko je stvari, ki si jih danes lastimo, a si jih zares lahko tudi delimo. Od hrane, do oblek, od avtomobilov do orodja.

Približno dvajset let nazaj sta se dva ekonomista pogovarjala o tem, kako je k enemu pristopil fant z zelo nenavadno poslovno idejo. Rekel je, da ima krasno zamisel za program, ki bi ga napisali različni ljudje iz različnih koncev sveta, ki se ne bi poznali med seboj, ki bi delo opravljali zastonj na koncu pa bi dal program brezplačno na voljo vsem. Smejala sta se, da to ni mogoče in ekonomsko tudi ne upravičeno. A tako se je rodil Linux.

Takrat se je pravzaprav rodil sodobni coworking (ali sodelo), le da so se danes izkušnje prenesle s spleta v resnično življenje. Gre za koncept, ki si bo v prihodnosti zaslužil več pozornosti in upam, da bo nekoč postal tudi sestavni del politike in družbe.


Lektor / Prevajalec: Miha S

* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.