Vse izjave

Dan mladih, na katerih svet stoji

12. avgust, 2016 (nazadnje posodobljeno: 22. april, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Dogodki, Ekonomija, Mladi, Nevtralnost interneta, Socialna država, Zakonodaja

Neredne, prekarne zaposlitve, brezciljo izobraževanje, beg možganov v tujino, nesorazmerna rast plač in cen, ki vodi v dolgotrajno revščino mladih, tako posameznikov kot tudi družin. Realnost, v kateri živimo mladi 21. stoletja ni ravno svetleča a to še ne pomeni, da smo se znašli v brezupnem položaju.

Internet, drugi dom mladine

Širni svetovni splet je povezal celine in njene prebivalce kot še nikoli prej, danes lahko na drugi strani sveta najdemo storitve in izdelke, ki zadovoljujejo naše zahteve, krojimo prijateljstva z ljudmi povsem drugih kultur, prepričanj in idej, sodelujemo in usklajujemo politična mnenja ter v nekaterih primerih že celo soodločamo o prihodnosti naše države in širših skupnosti. To je podoba sveta, v katerega stopamo.

A to ni edini svet, v katerem živimo. Mladi živimo v svetu in sistemu, ki ni krojen po naših potrebah in se ne odziva primerno dejanskemu stanju, v katerem smo se mladi znašli. Sočasno obstaja svet, ki se ne razvija in ne raste z mladino. Ta sočasni svet oziroma sistem je tisti, ki danes (vsaj zaenkrat) odloča, kaj bo “mularija” počela. Marsikateri posamezniki, podjetja in države vztrajajo z omejevanjem, nadzorom in celo uničevanjem interneta, orodja, katerega prvotni namen je povezovanje in sodelovanje in s tem uničevanje oziroma monopolizacija priložnosti, ki mladim v danes tako nasičenem trgu omogočajo samostojen uspeh, razvoj in rast.

Dejstvo, da so danes za mlade ene najbolj perečih tematik prav krojenje svobode digitalnega sveta, geoblokiranje (vedno bolj prisotna praksa kaže na povsem zgrešeno mentaliteto trenutnih političnih elit in njihovo nezmožnost prilagoditve na to, čemur so 20 let nazaj rekli “nova realnost”), kršenje nevtralnosti interneta, digitalizacija države (ne v smislu, da obrazec le kopipejstajo na spletno stran upravne enote, ampak v širšem pomenu funkcionalnosti in prilagoditve državne birokracije potrebam državljank in državljanov in potrebam digitalnega sveta) in uporaba odprtokodnih rešitev v javnih institucijah kaže na to, da je prost dostop do interneta ključnega pomena za razvoj družbe in kulture 21. stoletja.

Pa da ne bomo govorili samo o mladih na internetu

Nizka rodnost, prepad med povprečnimi plačami redno zaposlenih mladih in starih, odstotek mladih družin pod pragom revščine, odstotek redno zaposlenih mladih, neživljenjske cene stanovanj v primerjavi z dohodki mladih, nižanje izobraževalnih standardov in financiranja izobraževanja in zdravstva, vedno nižji interes v politično dogajanje v državi in EU, ki prihaja iz nezaupljivosti v politično delovanje vladajočih političnih strank ter starih političnih elit, katere ne delujejo v prid tistih, ki dandanes vstopajo v svet odraslih (Naštejte slovenske parlamentarna stranke, ki vlagajo opazno vsoto energije, pozornosti in časa v tematike in problematike mladih, boste hitro končali s štetjem) in še bi lahko naštevali.

Politične elite so prestare in preveč utirjene v način razmišljanja in dela, ki jim je služil stoletja. Sedaj trmasto nadaljujejo delo po starem kopitu kljub temu, da se je realnost povsem spremenila. Njihova nezmožnost prilagoditve bo vodila v njihov propad. Edino vprašanje, ki se še postavlja je, ali jim bomo dovolili, da nas vse skupaj potegnejo v propad? Se bomo prepustili volji elit ali bomo stvari vzeli v svoje roke?

Glede na to, da je danes naš dan ga resnično nočemo začeti z žiletko pod zapestjem. Obrnimo se raje proti prihodnosti. Če jo želimo napraviti takšno, kakršno si jo želimo, moramo na tej ideji svetlejše prihodnosti začeti delati danes. Mi, mladi, ne oni ‘starci’ pred nami, tisti so zase naredili vse, kar so želeli in hoteli, kot je tudi prav. Prihodnost si moramo krojiti sami.

Če imate danes čas, potem le obiščite dogodke, ki se odvijajo v centru Maribora in Ljubljane na današnji dan. Vreme vsaj zaenkrat drži z nami!

Pa srečen dan mladih!