Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Zakaj Pirati težimo z dokumenti o 2. tiru?

22. september, 2017 (nazadnje posodobljeno: 11. julij, 2018)

V efektivno transparentnem sistemu, kot ga hočemo Pirati, bi vlada vse dokumente pričela pripravljati za objavo takoj, ko bi tematika postala aktualna.

Objavljeno v kategoriji: Drugi tir, Efektivna transparentnost, Infrastruktura, Korupcija, Razno, Transparentnost

Že dva tedna nas poslušate ponavljati “Hočemo dokumente o financiranju drugega tira”.

Pirati močno podpiramo razvoj infrastrukture, preferiramo pa takšno, ki bo Sloveniji nudila prednost v digitalni ekonomiji sedanjosti. Drugi tir rabimo in Pirati gradnjo podpiramo.

Zakaj smo se vključili v referendumsko kampanjo

Projekt je težak MILIJARDO evrov, Slovenija pa je država, ki ima s tako velikimi infrastrukturnimi projekti zelo slabe izkušnje. Nekompetentnost slovenske politike na tem področju ni sprejemljiva. Na poti slovenskega razvoja bo takih projektov še veliko in ključno je, da se slovenska politika nauči take projekte voditi kompetentno.

Tu nastopi transparentnost. Edini način za uspešno izvedbo tako velikega projekta je transparenten dostop do informacij. Ta omogoči vključevanje širše javnosti, ki projekt pomaga narediti boljši, istočasno pa pazi na še tako majhne nepravilnosti in lepljive prste. V nasprotnem primeru se korupcija razširi kot požar.

Tematiko drugega tira smo dlje časa spremljali in se držali za glavo ob nevključevanju dobronamernih strokovnih kritikov. Zaman smo tudi čakali, da vlada pred referendumom razkrije vse dokumente, povezane z njim (torej povezane s financiranjem drugega tira) in tako omogoči volivkam in volivcem, da se informirano odločijo, kako bodo glasovali.

Vendar tega ni storila. Zato smo skoraj 2 tedna nazaj na Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) in Vlado poslali zahtevek za informacije javnega značaja (IJZ) in od Vlade zahtevali, da dokumente, ki bi jih tako ali tako morala imeti pripravljene, v treh dneh razkrije javnosti in tako omogoči državljankam in državljanom, da na referendumu sprejmejo informirano odločitev.

Intermezzo: Kako navadno poteka postopek pridobivanja dokumentov preko IJZ

Po oddaji zahtevka 23. Člen zakona o dostopu do informacij javnega značaja organu nalaga:

Organ je dolžan odločiti o zahtevi prosilca nemudoma, …

Vendar jim zakon dopušča “instrukcijski” rok 20 delovnih dni. Tu pa najdemo prvo birokratsko “luknjo”, ki jo radi zlorabijo birokrati, še raje pa politiki, ki so pozabili na svoje demokratične dolžnosti državljankam in državljanom. Tako boste odločitev in dokumente navadno dobili “nemudoma” na 20. delovni dan.

V kolikor ste zaprosili za karkoli, kar organu, ki vam dokumente razkriva, ne škoduje, se bo postopek na tej točki zaključil, saj boste svoje dokumente dobili. Drugače pa se, kot Pirati dobro vemo, začne nekajmesečni birokratski pingpong, ki se v našem primeru vedno zaključi z odločbo Informacijske pooblaščenke, ki organ prisili, da dokumente razkrije. Vse to birokratsko izmikanje ne spremeni dejstva, da bi morala imeti vlada, ko gre za milijardo evrov vreden projekt, vse dokumente že pripravljene in da državljanom ni omogočila dostopa do njih.

Kako se je odzvala vlada?

Kljub mnogim javnim pozivom sta se vlada in MZI pretvarjala, da nas ne slišita. To smo glede na prej napisano tudi pričakovali. Komedija je dosegla svoj vrh dan pred soočenjem, ko nas je MZI na twitterju izzval da od nas ni prejel nobenega zahtevka, napačnost česar smo kaj hitro tudi dokazali.

Temu je sledila obljuba predstavnika vlade Jureta Lebena na radijskem soočenju naslednji dan, da bomo odločbo prejeli na predzadnji dan pred referendumom, dokumente pa v roku 20 dni, torej po zaključku referenduma. Odločbe na obljubljeni dan nismo prejeli.

Smo pa na TV soočenju, ko smo sekretarja Lebena ponovno izzvali, prejeli opravičilo in zatrdilo, da je bila odločba odposlana, predvidevamo po navadni pošti. Zakaj odločbe v letu 2017 niso poslali po e-pošti, se ni potrebno niti spraševati.

Naj bo jasno: odločba niso dokumenti. Kako naj bi nam odločba pomagala pri odločitvi ali projekt podpreti ali ne, ni jasno.

Je pa jasno naslednje: to je le še en primer prepogosto videnega vzorca slovenske politike. Izmikanje politični odgovornosti z zgovarjanjem na birokratske omejitve.

Efektivna transparentnost ali kako popolnoma je pogrnila vlada

Vlada je pred volitvami obljubljala transparentnost. Ta pa od nje zahteva, da državljankam in državljanom omogoči dostop do informacij. Tega ni storila. Ni jih razkrila pravi čas, niti jih ni razkrila na zakonit poziv.

Jasno je tudi, da ne potrebujemo samo transparentnosti, ampak efektivno transparentnost:

Efektivna transparentnost je lastnost sistema, ki za jasen in učinkovit vpogled v procese, podatke in informacije ne zahteva nerazumnega truda.

V efektivno transparentnem sistemu bi vlada vse dokumente pričela pripravljati za objavo (dokumente je potrebno pregledati, prekriti informacije, ki morajo biti tajne) takoj, ko bi tematika postala aktualna in jih v najkrajšem roku tudi objavila. Dokumente bi objavila v organizirani, lahko berljivi in strojno obdeljivi [1] obliki in o njihovem obstoju proaktivno obveščala javnost (v svojih sporočilih za javnost, kot tudi z vključitvijo na svojo “promocijsko” stran drugitir.si).

Tak sistem bo prisoten v prvi Piratski vladi od prvega dne, s ciljem čimprejšnje vzpostavitve sistema, ki bo zagotavljal konstantno javno dostopnost do vseh dokumentov državnih organov.

Pirati bomo glasovali Proti, vendar s pozivom vladi

Zaradi očitno namerne netransparentnosti projekta vlade, ki kot inštitucija v Sloveniji že tako uživa zelo nizko stopnjo zaupanja, bi bilo neodgovorno, da bi z glasom za ali z neudeležbo na referendumu [2] podprli projekt s tako visokim tveganjem nepravilnosti in korupcije.

Vlado pozivamo, da se po padcu tega zakona nemudoma znova loti priprave nove verzije financiranja projekta drugega tira, vendar da ga tokrat izvede tako, kot bi ga morala že prvič.

[1] Možnost računalniške obdelave je za efektivno transparentnost ključna. Zakaj bi brali stotine strani dokumentov v iskanju specifičnih informacij, če lahko pritisnemo CTRL+F in informacijo najdemo v nekaj sekundah.

[2] Za uspešen referendum mora glas proti oddati vsaj ⅕ vseh volilnih upravičencev.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Transparentnost države in politike

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA