Vse izjave

Novinarji, viri in žvižgači

18. september, 2014 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicEfektivna transparentnost
Objavljeno v kategoriji: Transparentnost, Žvižgači

žvižgač
Ljubljansko okrajno sodišče je razpisalo predobravnavni narok zoper novinarko Dela Anuško Delić, ki ji tožilstvo očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Anuška Delić naj bi v več člankih pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s politično stranko. Tožilstvo je podalo predlog za pregon po predlogu SOVE, ki trdi, da naj bi novinarka objavila tudi podatke, ki jih je o skrajnih desničarjih v Sloveniji zbrala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija.

V Piratski stranki se pridružujemo mnenju Društva novinarjev Slovenije, da gre za grob in nedopusten poseg v ustavno pravico do obveščanja javnosti. Nedopustno je, da se je tožilstvo ujelo v politični obračun nekdanjega vodstva Sove z novinarko. Interes obveščevalne službe SOVE v tem primeru ne more biti nad interesom in pravico javnosti biti obveščen. Nenazadnje gre za vprašanje varnosti posameznikov in nas vseh. Tožilstvo pozivamo, naj nemudoma zavrže obtožni predlog.

Še posebaj je nedopustno iz obtožnega predloga, da je tožilstvo do podatkov o novinarkinem viru, poskušalo priti s pridobitvijo prometnih podatkov o njene telefonske številke. Sodišče je zahtevo sicer zavrnilo, vendar pa to nakazuje na protiustavno delovanje, saj je v nasprotju s sodbo Ustavnega sodišča, ki je razveljavilo tiste člene Zakona o elektronskih komunikacijah (Zekom-1), ki nalagajo operaterjem, da zbirajo in hranijo prometne podatke. Prav tako je sodišče naložilo, da morajo operaterji zbrane podatke nemudoma izbrisati. So naši operaterji torej sledili odločbi, ali se ti podatki še vedno zbirajo?

Tudi Sodišče Evropske unije je Direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov razglasilo za neveljavno z zelo jasnim sporočilom, da pomeni širok in posebno hud poseg v temeljni pravici do spoštovanja zasebnega življenja in do varstva osebnih podatkov, ne da bi bilo to poseganje omejeno na najnujnejše. S tem se je jasno postavilo na stran ljudi in njihove neodtujljive pravice do zasebnosti.

Prav tako v Sloveniji kljub sprejetemu Zakonom o preprečevanju korupcije nimamo sprejetih zakonov, ki bi varovali žvižgače – v kolikor delujejo “v dobri veri” in da se razkrita informacija izkaže za resnično. Pirati kot zagovorniki svobode govora in svobodnega pretoka informacij želimo in pričakujemo, da bodo v novi medijski zakonodaji tovrstne oblike delovanja etičnih upornikov prepoznali in jih vključili v zakon. Novinar je trenutno še vedno dolžan razkriti vire, saj v nasprotnem nosi konsekvence nerazkritja – zapor. Le po kodeksu je novinar dolžan spoštovati anonimnost vira.

V primeru sodnega pregona Anuške Delić se moramo vprašati – kakšno državo si želimo? Ali lahko zaupamo delovanju naših varnostnih organov, da bodo delovali profesionalno in v interesu državljanov ali so tudi tovrstne institucije podvržene političnem pritisku in vodenju primerov s strani posameznih interesov?

Pirati izražamo podporo novinarki Dela, saj izpostavlja vprašanja varnosti posameznikov in vseh nas. Niso problem tisti, ki opozarjajo na sprego ekstremizma in politike, ampak tisti, ki to počnejo.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna