Avtorske pravice v EU: odločanje v Evropskem parlamentu

 Status 

Zgodba zaključena, vendar neuspešna

Poslanci so izglasovali najslabšo različico reforme. Pritisk se zdaj premika na državne vlade.

 Cilj 

Izpeljati glasovanje v evropskem parlamentu v prid državljanov EU.

 Opis zgodbe 

Evropska Komisija ureja reformo avtorskega prava, ki bo trajno prizadela življenje in pravice Evropejk in Evropejcev ne le z omejevanjem njihovih pravic na spletu, ampak tudi z veliko gospodarsko škodo, ki jo slabo zastavljeni predlogi povzročijo za internet. Korporativno monopolistični lobiji hočejo skozi pravni stroj EU v reformo avtorskega prava spraviti le lastne zahteve, zato bi reformo danes bolje poimenovali “preoblikovanje avtorskega prava s ciljem monopola, ki bo v Evropi povzročil socialno in gospodarsko katastrofo”.

 Zaključek zgodbe 

Evropski poslanci so sprejeli amandmaje, ki bodo omogočili monopolizacijo in korporativizacijo evropskega interneta in odpravili svobodo, ki je veljala vsa ta leta.  Pirati menimo, da je to katastrofa vseevropskih razsežnosti, saj pomeni poraz razuma in zagovarjanja pravic ljudi ter zmago apetitov globalnih korporacij!

Reforma gre zdaj v trialog z Evropskim svetom in Evropsko komisijo. Pritisk bomo zdaj vršili na Vlado Republike Slovenije, s čimer odpiramo novo poglavje v tej zgodbi.