Vse izjave

Evropski Pirati glasovali proti novi Evropski Komisiji

28. november, 2019

Piratski evroposlanci so včeraj glasovali proti novi Evropski komisiji, na čelu katere je Ursula von der Leyen. Predlagana digitalna politika ni zadovoljiva, kakor tudi ne izbrano osebje komisije in niti sam postopek sestave le-te.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zaščita zasebnosti
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija, Volitve EU 2019

Pirati nasprotujemo programu komisije, ki je pogosto v nasprotju z načeli svobodnega interneta in spoštovanjem temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kakršna je na primer pravica do zasebnosti.

“Ursula von der Leyen zagovarja filtre naloženih vsebin (t.i. upload filtre) in ni podala niti enostavnega zagotovila, da se ne bo povečevalo vmešavanja v zasebnost evropskih državljanov (moratorij na nadzor).” je dejal Marcel Kolaja, vodja piratske delegacije. “Svoboda interneta in digitalne pravice so ene glavnih tematik naših volivcev in nas, ki jih zastopamo v Evropskem parlamentu, vendar pa ta komisija nima našega zaupanja.” je še pripomnil piratski evroposlanec Patrick Breyer.

Novoizvoljena komisija naj bi delovala kot zaščitnica pogodb EU v državah članicah. “Komisarji, ki jih je nominirala Madžarska, Poljska in Češka so tesno v stiku z vladajočimi nacionalističnimi strankami teh držav. Tovrstno navzkrižje interesov preprečuje neodvisna dejanja komisije, ki bi ščitila vladavino prava v teh državah” je pokomentiral Mikuláš Peksa, trenutni predsednik Evropske Piratske stranke. “Francoski komisar Breton, odgovoren za IT industrijo, je povezan z upravo enega večjih digitalnih podjetij, kar povzroča nevarnost za zaščito podatkov evropskih državljanov.” je še dodal Peksa.

Nominacija Ursule von der Leyen za predsedniško mesto Komisije je huda težava. Podpiramo namreč neposredno sodelovanje državljanov v evropskih zadevah. Odločitev Sveta Evrope, da namesti osebo, ki ni sodelovala na evropskih volitvah ni sprejemljiva. “Državljani Evrope niso imeli dovoljšnje priložnosti da izoblikujejo in izrazijo svoje mnenje o von der Leyenovi, saj ni bila vodilna kandidatka katerekoli evropske stranke.

Odpoklic vodilnega kandidata in predlaganje nekoga tretjega, je povsem arogantno dejanje Sveta. Zato trdim, da ima nominacija Ursule von der Leyen demokratični primankljaj” je povedala Markéta Gregorová, podpredsednica Evropske Piratske stranke.

Originalna izjava Evropske Piratske stranke: https://archive.piratskastranka.si/EPPKomisija