Vse izjave

Sova ne da dokumentov v javnem interesu!

12. april, 2018

Državno pravobranilstvo toži medij Pod črto zaradi objave člankov o kazenskem postopku zoper nekdanjega direktorja agencije SOVA Iztoka Podbregarja.

Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Efektivna transparentnost, Informacijska politika, Politika, Represivna pooblastila, Zakonodaja, Zasebnost in nadzor

*Posodobitev: Urad informacijskega pooblaščenca je na našo pritožbo že odgovoril s pozivom, vse skupaj je trajalo manj kot en dan. Delujoči organi nas res spravijo v dobro voljo in nam vlivajo novega upanja za delujočo pravno državo!

Državno pravobranilstvo toži medij Pod črto zaradi objave člankov o kazenskem postopku zoper nekdanjega direktorja agencije SOVA Iztoka Podbregarja. Od državnega organa, ki mora upoštevati ustavo, zakonodajo in ki je financiran iz davščin, ki jih plačujemo vsi, bi Pirati pričakovali, da razume pojme, kot so »avtonomija medijev«, »svoboda izražanja« in pravica državljanov do informiranosti o delovanju in porabi denarja v njihovem imenu.

A temu očitno ni tako. Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji SOVA smo na to temo namreč že cela dva meseca nazaj poslali zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Že dobršen čas nazaj je potekel rok, v katerem bi se mogli na našo prošnjo odzvati, naš poštni nabiralnik pa je še kar sumljivo prazen, zato smo na njihovo “delo” informacijskemu pooblaščencu posredovali našo pritožbo.

Nezakonito zavlačevanje preko vseh meja

Do danes smo se Pirati sicer že privadili, da na naše zahtevke odgovarjajo pet pred dvanajsto. Že v primeru dostopa do dokumentov o gradnji drugega tira smo na dostop do informacij javnega značaja čakali do zadnjega dne, a tokrat je SOVA prekosila vse meje: odgovora še danes, dober mesec po poteku zakonskega roka, nimamo. Predstavljamo si, da v kolikor podatkov ne bi posedovali, bi to preprosto razložili v odgovoru, ki bi ga lahko izdali naslednji dan, njihov molk pa kaže le na dejstvo, da nekaj očitno imajo v rokah, a tega ne želijo razkriti.

Zakon sam pravi, da je treba dokumente izdajati v razumnem času. Skrajni rok je namenjen predvsem kot usmeritev za tiste najzahtevnejše prošnje in najobsežnejše baze informacij, katere imajo interesenti pravico pregledovati. Zadeve, ki so manj obsežne, nezapletene in kratke se morajo izdati kakor hitro je to možno narediti! Tako se prepreči zlorabo skrajnih rokov in nastajanje zaostankov v javni upravi. A za to je potreben trud in sledenje načelom efektivne transparentnosti.

Je naša prošnja prezahtevna?

Od agencije smo zahtevali tožbe in dokumentacijo, povezano s postopki, ki so bili uperjeni proti zasebnemu zavodu Pod Črto, saj Pirati preprosto ne toleriramo poskusov cenzure še zadnjih sledov kakovostnega in neodvisnega novinarstva v Sloveniji. Odprto pismo, naj se dejanske in navidezne grožnje uperjene proti novinarskemu portalu ustavijo, smo naslovili tudi na slovenskega predsednika, vlado in predsednika DZ. Očitno je prošnja padla na gluha ušesa, saj smo dobili le odgovor avtomatske tajnice. No, so vsaj v koraku z avtomatizacijo? 😉

Postavlja se tudi vprašanje, ali bi agencija za izpolnitev naše prošnje morda potrebovala več časa? Se tožbe in z njo povezanih dokumentov ne zmore kopirati in prilepiti v dveh mesecih?

Ko SOVA zataji, ostane le še pritožba

Kljub opozorilom in zgražanju zainteresirane javnosti pritiski niso ponehali, temveč se še stopnjujejo! V februarju so se znova vršili pritiski in zahtevki za umik člankov, ki objavljajo rezultate raziskovalnega dela novinarjev Pod črto v zvezi z zlorabami v SOVI.

Zato smo se Pirati odločili, da zaradi (ne)dela agencije SOVA uradu informacijskega pooblaščenca pošljemo pritožbo zaradi molka organa v zadevi dostopa do informacij javnega značaja. Sklicujemo se na z Ustavo in Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic zagotovljene pravice. Upamo, da bo pritožba agenciji dala vedeti, da Slovenija ne sme svojih neodvisnih medijev obravnavati tako, kot to počno v drugih, s cenzuro bolj spoprijateljenih državah.