Vse izjave

Podpora informacijski pooblaščenki glede ZEKom-1

13. oktober, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zasebnost, nadzor in varovanje podatkov
Objavljeno v kategoriji: Zasebnost in nadzor

Podpora informacijski pooblaščenki glede črtanja sporne odločbe predloga 7. odstavka 166. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1)

Piratska stranka Slovenije se pridružuje mnenju informacijske pooblaščenke, da je določba zadnjega osnutka predloga ZEKom-1, ki predvideva, da je za pridobitev podatkov o identiteti komunicirajočih posameznikov dovolj le pisna zahteva državnega organa in ne sodna odredba, kot to določa veljavni zakon, neskladna z Ustavo RS.
Z novim določilom ZEKom-1 je kršena določba 7. člena Ustave RS, ki določa, da je zagotovljena tajnost pisem in drugih občil in le zakon lahko predpiše, da se na podlagi odločbe sodišča za določen čas ne upošteva varstva tajnosti pisem in drugih občil in nedotakljivosti človekove zasebnosti, če je to nujno za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države.

Pirati se strinjamo z informacijsko pooblaščenko, ki zastopa stališče, da komunikacijska zasebnost pokriva tako podatke o vsebini kot okoliščine in dejstva, povezane s komunikacijo, med katere sodijo tudi podatki o tem, kdo je komuniciral, kdaj in s kom, kar je v svoji odločbi leta 2008 potrdilo tudi Ustavno sodišče RS (odl. US RS št. Up-106/05, 2008).

Sporna določba naj se črta iz predloga in naj se ohrani standard strogega sodnega nadzora, torej vpogled v naročniške podatke izključno na podlagi odredbe pristojnega sodišča, kot to določa obstoječa določba v Zakonu o elektronskih komunikacijah.

Nesprejemljivo je tudi dejstvo, da je bila sporna določba dodana naknadno, brez možnosti širše in javne razprave.
Ponovno pa opozarjamo, da smo proti vsakršnemu zbiranju in hranjenju podatkov, ki jih ta predlog zakona predvideva v 157. členu ter v 13. poglavju, saj je to za nas nesprejemljiv poseg v zasebnost posameznika, kar smo že zapisali v Izjavi za javnost ob avgustovskem predlogu novega ZEKoma.