Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Kdo je ukradel besedo Pirat

24. september, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)

O navadnih, komercialnih in pomorskih piratih.

Objavljeno v kategoriji: Piratske vrednote

Piratska stranka? Ja super ste, ampak zakaj hudiča ste si nadeli tako ime? To je ponavadi prva reakcija mojih znancev in prijateljev, ko slišijo za moj nenaden skok v politiko.

Moram priznati, da je kar malce tečno kar naprej razlagati eno in isto. Da smo si pač namenoma nadeli ime, ki ga je industrija zabave v boju za nadvlado nad internetom izbrala za svoje glavno taktično orožje. Po njihovem je poslušanje glasbe piratstvo. Gledanje filma je piratstvo. Kopiranje je piratstvo. Poslušanje, gledanje, raziskovanje, učenje, preučevanje, posnemanje – za vse to je treba kupiti dovoljenje založnika ali pa si pirat. OK potem, če to pomeni biti pirat, potem smo itak pirati vsi.

O tem, kako učinkovit je bil ta taktični manever najbolje govori uspeh piratskega gibanja po svetu. Beseda Pirat nikoli več ne bo ista. Čeprav se boj okoli pomena še ni polegel, Pirati ne bi bili Pirati, če ne bi pogumno razglasili zmago in uspešno osvojitev besede pirat. Pa poglejmo kaj pomeni in kaj ne pomeni beseda pirat po Piratsko:

Pirat (navadni digitalni pirat)

Kdorkoli si je kdaj po domače kaj zloudal, pošeral ali skopiral je pirat in to smo skorajda vsi. Če gre za lastno, nekomercialno rabo, kot je raziskovanje, učenje, uživanje ali preprosto radovednost, potem pirati verjamemo v pravico neoviranega dostopa do vseh digitalnih vsebin, tako offline kot seveda online. Ne glede na to za kakšne vsebine gre, kdo jih je naredil dostopne, zakaj jih je naredil dostopne, na kakšen način so dostopne in v kakšne bitke in bajtke so zapakirane. Pravica do dostopa je pravica do informacije, je nasprotje cenzure in je za pirate temeljna človekova pravica.

Komercialni pirat

Komercialni pirat nima nič opraviti z navadnim digitalnim piratom. Komercialni pirat prodaja robo, ki ni njegova. Služi na račun drugih, in je legitimna tarča imetnikov avtorskih pravic, saj služi na račun ustvarjalnosti nekoga drugega. Bad guy. Naj vas podobnost v imenu ne zavede.

Pomorski pirat

Še ena podobnost v imenu, ki bi vas lahko zavedla. Pomorski razbojniki, originalni pirati so nekoč bili glavni lastniki besede pirat, zdaj pa jih najdemo le v vodah okoli nesrečne države Somalije. Kakršnakoli povezava z navadnim digitalnim piratstvom je tako, kot pri komercialnem piratstvu zgolj naključna.

***

Vsaka beseda zahteva nekaj pozornosti pri uporabi. Recimo, tudi beseda “stranka”, saj je stranka lahko kupec oz. klijent, lahko pa je politična partija. Pri besedi pirat pa pozornost še posebej ni odveč, saj gre očitno za vročo robo. Najprej jo je ukradel zalošniški lobi, ko pa je pri njeni zlorabi šel predaleč, mu jo je bilo treba iztrgati iz rok. Naj vas ne skrbi več, trenutno je beseda pirat v dobrih rokah.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.