Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Ja, Piratska stranka je smešno ime za stranko

19. marec, 2013 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Piratske vrednote

“Piratska stranka? A se hecate?” To je najpogostejši odziv, ki ga dobim, ko anketiram ljudi. “Kako mislite, da vam bo s takim imenom uspelo?” “No,” jim običajno odgovorim, “vašo pozornost je že pritegnilo, mar ne?”

Ko sem nazadnje izvajal ankete v njujorških parkih, je večina pogovorov potekala približno takole:
“Zdravo, a imate politike že čez glavo?”
Oseba se ne ustavi.
“Levica proti desnici, oboji zmeraj govorijo eno in isto?”
Oseba se še zmeraj ne ustavi.
“Mi smo pa Piratska stranka!”
Oseba se ustavi. Počasi se obrne proti meni.

Pirati, porkamotorka! Grog pijoči in zaklade ropajoči gusarji! To je prizor, ki ga naše ime nemudoma vzbudi v domišljiji mnogih. Začnejo se smejati. Povemo jim, da nimamo predsednika, temveč kapitana, nakar se smejejo še bolj. In ko jim povemo, da želimo kot posadka državne ladje sprožiti upor proti skorumpirani vladi, se od smeha valjajo po tleh.

In zdaj so odprti. Pozorni. Razložimo jim, kako sta ogroženi zasebnost in svoboda govora. Razložimo jim, kako zakoni o intelektualni lastnini pravzaprav škodijo gospodarstvu, namesto da bi mu koristili. Dragi moji, poslušajo nas. In vse skupaj zveni kot dokaj dobra ideja.

Primerjajte to s popolno resnobo. Kaj bi bilo, če bi si nadeli ime Stranka za znanje? Ali Stranka svobodnega razuma? Morda Stranka svobodne kulture? Ali celo Stranka za opolnomočenje naroda? Večina ljudi bi nas gladko ignorirala. Zlasti v državah, kot so ZDA, kjer je stopnja politične apatije dosegla rekordne višave. V takih državah varen in resen pristop ne vodi nikamor. V nasprotju s pričakovanji je resnost največja ovira na poti sociopolitičnih gibanj, ki želijo, da jih ljudje jemljejo resno. Če želite pritegniti le majhno podmnožico političnih zagrizencev in vnetih aktivistov, kar, bodite profesionalno resnobni. Če pa želite pritegniti pozornost javnosti, ki dobiva vse več in več novic skozi sita satirikov in komedijantov namesto od novinarjev, pa lahko naredite veliko hujše napake, kot sta piratski klobuk in papiga na ramenu.

Ne bežite pred podobo pirata. Vživite se vanjo. In, za božjo voljo, ne govorite kot politik. Sprostite se. Pogovarjajte se z ljudmi kot s prijatelji, po domače. Imejte smisel za humor. Naj vas ne bo strah, da bodo šala, besedna igra ali ščepec ironije škodili vaši verodostojnosti. Vsako dolgočasno, zategnjeno osebo, katere podporo izgubite, ko zabrundate piratski “Arrrr!”, bo nadomestilo desetih čudovitih ljudi, ki politiko že leta ignorirajo.

Več: Zakaj ime “Piratska stranka”

* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.