Vsi blog zapisi

11. in 13. člen sprejeta. In posledice?

26. marec, 2019
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Reforma avtorskega prava
Živimo v informacijski dobi.

Avtorske pravice, patenti in internet kot infrastruktura so temelj moderne družbe, kulture in gospodarstva. Zato je prav smešno s kakšno lahkoto se odloča o regulaciji enega od ključnih temeljev.

In tako smo danes v Evropskem parlamentu pri glasovanju o Direktivi o Avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu izgubili. Direktiva je bila v celoti sprejeta vključno s hudo spornima členoma 11 in 13 (sedaj 13 in 17 zaradi preimenovanja).

Slepi in samo-destruktivni pohlep založnikov ter nekaterih večjih avtorjev je premagal vso zdravo pamet, vsa opozorila stroke in poznavalcev digitalnega gospodarstva.

Praktično konec – vendar ne povsem

Čaka nas le še glasovanje na Svetu Evrope, kjer pa so možnosti za zavrnitev praktično nič. Seveda upam, da se bo Vlada Republike Slovenije odločila skladno z mnenji svojih ministrstev in direktivi nasprotovala.

Posledice?

Posledice bodo hude in dolgoročne. Predvsem se bodo mastili monopolisti.

Podporniki so ves čas ponavljali “Borimo se za avtorje” in “Avtorji si zaslužijo večji kos pogače”. Že prav. Celo strinjam se z vami, v celoti – področje je treba urediti in avtorjem (ne založnikom!) pomagati do večjega dela pogače. Vendar še tako dobri nameni ne morejo spremeniti realnosti, če besedilo predloga ne dosega obljubljenih ciljev. Direktivo so v prvi vrsti pisali lobisti tistih, ki so upali, da bodo z njo mastno zaslužili na račun velikih spletnih korporacij. In ravno te upi po velikem zaslužku so jih zaslepili.

Tako se jim danes Google in Facebook smejita.

Primarna posledica spornih členov bo predvsem krepitev velikih spletnih monopolov – stranem kot so Najdi.si, Seznam.cz in DuckDuckGo  se slabo piše. Še slabše pa se piše vsem startupom, malim podjetjem, zasebnim blogom in alternativnim družabnim omrežjem.

Internet je bil veliki izenačevalec. Mali so lahko zaradi njega konkurirali velikim in jih premagali. In ravno tako so današnji velikani postali veliki. To pa bi radi tudi ostali, zato pot, po kateri so sami uspeli sedaj zapirajo.

Kaj pa avtorji? Bodo dobili kaj več? Dvomim. Ko je bila verzija 11. člena sprejeta v Nemčiji in v Španiji so imeli le stroške. Če lahko eno stvar zaupamo velikim multinacionalkam korporacijam je, da se njihove armade odvetnikov znajo izmikati plačilu. In če jih k plačilu sili zakonodaja, ki je bila spisana brez pravega razumevanja realnosti … je verjetnost, da bo delovala praktično nična.

Kako se je to lahko zgodilo?

Je res čudno, da se take stvari dogajajo, če pa o tako ključnih vprašanjih odločajo ljudje, ki še niso opazili, da se je svet spremenil? Teh vprašanj niti ne razumejo, niti ne prepoznavajo kot ključne.

V 90ih letih je bil internet nišna stvar in so politiki lahko, brez večjih kratkoročnih posledic, politične točke nabirali z praznimi političnimi floskulami o “digitalizaciji”. Vendar vlak digitalizacije je prišel in odšel. Danes časa za floskule ni več.

Avtomatizacija je realnost. Soočanje z množicami brezposlenih je realnost, ki bo iz leta v leto hujša. UTD (ali nekaj podobnega) je edina možnost za soočanje s tem problemom. Vendar iz kje ga bomo financirali?

Z priložnostmi, ki jih zamujamo. Naš Zakon o konoplji (legalizirajmo.si) je zamujena priložnost, ki bo državo stala vsaj 100 miljonov €/leto v davkih, ter precej več kot to na BDP. Zamujene priložnosti regulacije kripto trgov so nas stale še več, kot tudi zamujene priložnosti “digitalnih” podjetij, ki so zaradi mnogih preprek (ki bi jih enotni digitalni trg lahko reševal, pa jih ne) registrirani v tujini.

Jezna/Jezen sem. Kaj naj naredim?

Čez dva meseca bodo EU volitve. Pričakovana udeležba je ~25%. Če se boste še kdaj vprašali “zakaj it na volišče” je odgovor sledeč:

“Zato, da bodo o vprašanjih, ki imajo velikanske pozitivne ali negativne posledice za vse nas, odločali ljudje, ki vprašanja vsaj razumejo”.

Pojdite na volitve in volite za Pirate, ki na Evropskih volitvah nastopamo s fantastično strokovnima kandidatoma Urša Zgojznik in Boštjan Tavčar na skupni listi Povežimo se. Analitiki nam napovedujejo vsaj enega poslanca/ko, z malo sreče in dovolj denarja se borimo za dva.

Vendar glas je le prvi korak. Politika je resna, težka in draga igra – dobra stališča te lahko nesejo le tako daleč. Na koncu dneva je potreben denar za oglase. Specifično vsaj 50 tisoč evrov za te volitve. Konkurenca, ki je sprejela to direktivo ga ima veliko, veliko več kot to. Veliko smo že zbrali, vendar niti slučajno še ne dovolj. Vsak evro bo odločilen. Zato podprite listo še danes na volilni račun: SI56 6100 0002 1476 923

Ostalo bom naredili mi. Še vedno pa tudi širimo ekipo.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.