Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Avtorske pravice in patenti

30. maj, 2013 (nazadnje posodobljeno: 13. julij, 2018)

Piratska stranka si želi poštene in uravnotežene zakonodaje o avtorskih pravicah, primerne za 21. stoletje. Avtorske pravice bi morale v prvi vrsti avtorjem omogočiti zaslužek od svojega dela, vendar mora biti to uravnoteženo s pravicami družbe kot celote.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Reforma monopola nad avtorskimi deliPatenti
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Patenti

Zmanjšali bi trajanje avtorskih pravic na deset let – bliže originalnemu trajanju štirinajstih let – kar bi odražalo čedalje lažjo dostopnost in distribucijo del, ki smo ji priča danes.

Krajše trajanje avtorskih pravic bi spodbujalo umetnike k novemu ustvarjanju, omogočalo nove umetniške oblike (npr. mash-up – združevanje besedila ene pesmi ter glasbe druge pesmi) in preprečilo podjetjem, da bi se zanašale na velike zaloge pesmi, namesto da bi investirali v nov material.

Dolžina desetih let, ki jo predlagamo, bi vključevala prenehanje po petih letih (če avtorja po tem času avtorske pravice ne bi več zanimale, bi delo prešlo v javno last že v petih letih). Izjema bi bila programska oprema, kjer bi petletna doba veljala za zaprtokodno programsko opremo, desetletna pa za odprtokodno programsko opremo, saj bi priznavala dodatne pravice, ki jih javnost uživa z odprtokodnimi licencami.

Patenti

Verjamemo, da patenti obstajajo kot nagrada za izumitelje ter njihove resnično neverjetne ideje in ne zato, da lahko podjetja uničujejo konkurenco z vse več trivialnih, nerazumljivih in pretiranih patentov valsartan diovan.

Zlorabo patentnih zakonov bomo ustavili z zvišanjem meje inovativnosti ideje, preden je lahko patentirana, in s preprečevanjem patentiranja programske opreme, poslovnih metod, konceptov ter sadov narave.

Na patentni urad bo potrebno poslati delujoč model, preden bo patent odobren, vztrajali pa bomo pri trenutnemu pravilu, da je patent neveljaven, če je »očiten za strokovnjaka v obrti«.
Piratska stranka se zavezuje, da:

  • se bo borila za obsežne in smiselne reforme na področju patentov ter avtorskih pravic
  • bo ukinila dele 3–18 Zakona o digitalni ekonomiji iz leta 2010 in okrepila trenutno zaščito proti odvečnim ali lahkomiselnim tožbam na področju kršenja avtorskih pravic
  • ne bo uvedla novih davkov na prazne medije
  • bo vzdrževala in razširila trenuten seznam pomembnih državnih dogodkov, ki jih ne morejo ekskluzivno predvajati plačljivi TV ponudniki.

* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam