Vse izjave

Zasebnost in oblaki

1. september, 2014 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zasebnost, nadzor in varovanje podatkov
Objavljeno v kategoriji: Zasebnost in nadzor

Zasebne fotografije številnih zvezdnic, ki so v noči na prvi september pricurjale v javnost, zopet kažejo na potencialno nevarnost shranjevanja zasebnih podatkov v oblakih. Uradne potrditve sicer še ni, vendar je najbolj očitna skupna točka vseh zvezdnic prav storitev za shranjevanje v oblak, ki jo, kot kaže, uporabljajo vse prizadete.

Še posebej sistemi, ki so privzeto povezani s pametnimi osebnimi napravami, so izrazito izpostavljeni temu tveganju, saj se veliko uporabnikov niti ne zaveda, da so morda ob prvem zagonu – morebiti tudi nenamerno – aktivirali storitev samodejnega shranjevanja v oblak. Tako so v primeru vdora v tovrstno storitev vse njihove informacije na milost in nemilost na voljo uspešnim hekerjem.

Zato opozarjamo vse uporabnike pametnih telefonov, naj preverijo, ali nimajo morda vključene tovrstne storitve, in da temeljito premislijo, ali so pripravljeni vsebine, ki se jim tako shranjujejo v oblak, nekoč deliti z vsem svetom, saj v svetu računalništva velja pravilo: »Če nekaj lahko gre narobe, nekoč tudi bo šlo.«