Vse izjave

Poziv poslancem: glasujte ZA Direktivo o zmanjšanju plastike!

23. oktober, 2018 (nazadnje posodobljeno: 14. november, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zdravo okolje za kakovostno življenje
Objavljeno v kategoriji: Ekologija, Evropska Unija

Spoštovani!

Bliža se odločilno glasovanje, ki bo ključno vplivalo na ekološko podobo Evropske unije, s tem pa tudi Slovenije. Jutri, v sredo 24. oktobra, boste glasovali o predlogu Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov in plastike za enkratno uporabo na okolje.

Direktiva si je zastavila ambiciozne cilje. Če bo sprejeta, bodo jedilni pribor in krožniki, vatirane palčke, slamice, palčke za mešanje pijač in palčke za balone, za evropski trg na voljo le še v obliki ekološko bolj prijaznih materialov.

Hkrati predlog direktive zahteva, da se do leta 2050 vsa plastična embalaža, ki nima namena ohranjanja higiene, nadomesti. Direktiva je naslovila tudi problematiko “biološko razgradljive” plastike, ki se v resnici le razdrobi v mikroplastiko.

Čeprav ima direktiva veliko podporo, se nekateri lobiji borijo za ohranitev več vrst plastičnih izdelkov. Tako je posebej pomembno, da se iz direktive ne izvzame izdelkov iz biorazgradljive plastike, saj to ni rešitev problema. Pri tem gre le za zamenjavo ene vrste plastike z drugo.

Pomembno je tudi vztrajati pri konkretnih ukrepih za zmanjšanje porabe embalaže za živila za s sabo in lončkov za enkratno uporabo ter podpori pri strožjih ukrepih razširjene odgovornosti proizvajalca za večino plastičnih izdelkov.

Vlada Republike Slovenije je do predloga direktive že sprejela stališče, da jo v splošnem podpira. Ne pozabimo, da so mikroplastiko pred kratkim odkrili tudi v naših telesih.

Pirati smo prepričani, da je predlog direktive nujen ukrep na poti v tako prihodnost, ki je ne bo resno zaznamovala vrsta ekoloških katastrof in vse, kar te prinašajo.

O tem, kam se je treba glede direktive postaviti, je jasno: Direktivo moramo sprejeti, glasovati je treba ZA.

Kdor tega ne bo storil, bo ostal na napačni strani zgodovine.

V upanju na Vašo pravilno odločitev,

Pirati