Vsi blog zapisi

Nagrobne sveče – preženejo zle duhove in prikličejo ekološko katastrofo

28. oktober, 2019
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zdravo okolje za kakovostno življenje
Objavljeno v kategoriji: Piratske vrednote

Bliža se 1. november, dan spomina na mrtve. Dan, ko bomo Slovenci tradicionalno množično prižigali sveče na grobovih in se tako spominjali naših pokojnih.

V Sloveniji letno porabimo več kot 16 milijonov nagrobnih sveč. To znaša v povprečju kar 8 sveč na prebivalca in nas uvršča na tretje mestu v svetu po porabi nagrobnih sveč na prebivalca.

Tradicija, ki lahko vodi v ekološko katastrofo

Tradicija prižiganja nagrobnih sveč izhaja iz obdobja zgodnjega krščanstva. Gre za zelo staro navado, ki temelji na prepričanju v posmrtno življenje. Sveča simbolizira svetlobo, upanje in novo življenje. V starih časih pa so ljudje na grobovih prižgali laterne, ker so verjeli, da od grobov odganjajo zle duhove.

V Sloveniji delujejo štiri družbe, ki skrbijo za odvoz odpadnih sveč: Prons, Sveko, Interseroh in Zeos. Naloga ministrstva za okolje in prostor je bila, da objavi deleže, v katerih mora vsaka od omejenih družb odpeljati sveče od posamičnih izvajalcev javnih služb. Ker ministrstvo tega do sedaj še ni naredilo, se zaloge odpadnih sveč preprosto kopičijo na dvoriščih komunalnih podjetij. Tam predstavljajo veliko ekološko tveganje, saj bi se ob morebitnem požaru v zrak sproščale številne strupene snovi. Težava je tudi parafin, ki se uporablja za izdelavo voska. Ta se ob visokih temperaturah stopi in pronica v podtalnico zaradi neurejenih skladiščnih prostorov.

Država za odvoz embalaže še nima izvajalca

Problematika z odpadki je v Sloveniji predvsem zaradi nesposobnosti Vlade obširna. Na odvoz trenutno čaka 3.200 ton odpadne embalaže, od tega za odvoz 2.400 ton država še nima izvajalca. Ministrstvo za okolje zato ponavlja razpis za izvajalca, ki bi to embalažo odpeljal. V državi je trenutno približno 695 ton nakopičenih odpadnih nagrobnih sveč.

Količina odpadne embalaže se je v zadnjih petih letih povečala iz 53.000 ton na 105.000 ton in celo Evropska komisija toži Slovenijo pred evropskim sodiščem, ker nismo zaprli odlagališč odpadkov, ki bi jih morali. Zato nam grozi milijonska kazen, ki jo bomo zaradi nesposobnosti Vlade seveda plačali davkoplačevalci.

Pirati od Vlade zahtevamo takojšnje zaprtje spornih odlagališč odpadkov. Zahtevamo tudi predstavitev načrta Vlade o skrbi za odpadke v prihodnosti.

Zaenkrat lahko največ lahko storimo potrošniki sami

Število prižganih nagrobnih sveč se v Sloveniji zadnja leta zmanjšuje. Ker se med potrošniki krepi zavedanje o okoljski obremenitvi nagrobnih sveč, se jih vse več odloča za alternative.

Če se ne morete odreči tradiciji, so elektronske sveče s steklenim ohišjem in aluminijastim pokrovom, zelo dobra alternativa. Steklo in aluminij znamo zelo kvalitetno reciklirati. Solarna sveča, ki deluje na sončno energijo, pa lahko deluje tudi do treh let in ne le nekaj dni, kot to velja za navadno nagrobno svečo. Prav tako obstajajo sveče, ki namesto standardnega voska uporabljajo odsluženo jedilno olje. Te so, če so iz steklenega ohišja in imajo kovinski pokrov, prav tako ekološko prijazne.

Seveda pa je daleč najboljša izbira, da namesto nakupa nagrobne sveče, denar namenimo kakšni humanitarni organizaciji – s tem nekomu olajšamo življenje in razbremenimo planet.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.