Vse izjave

Shod proti razprodaji: Infrastruktura je ključ prihodnosti

6. februar, 2015 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Privatizacija in upravljanje podjetij v državni lasti
Objavljeno v kategoriji: Ekonomija, Privatizacija, Telekom Slovenije

TL;DR Privatizacija Telekoma Slovenije
Jutri, 7.2.2015 ob 16h se v Ljubljani, bolj natančno na kongresnem trgu, bo shod proti razprodaji. Kot veste, smo Pirati sopodpisniki izjave zato, ker smo proti brezglavi razprodaji, še posebno tistih podjetij, ki imajo v lasti izredno pomembno infrastrukturo. Sopodpisniki smo zaradi Telekoma Slovenije, ki si lasti veliko večino telekomunikacijske hrbtenice naše države. Podjetje, ki ima v lasti informacijske avtoceste 21. stoletja, po katerih tečejo podatki vseh nas, tudi države, mora ostati v državni lasti ne samo, da se ohrani varnost osebnih in državnih podatkov, ampak tudi zato, da se zagotovi nadaljnji razvoj omrežja, ki je kritičnega pomena pri razvoju celotnega gospodarstva. Dolgoročne investicije, ki si obetajo dobiček na dolgi rok, kar je pri prenovitvi celotnega telekomunikacijskega omrežja dejstvo, privatnih lastnikov brez sofinanciranja s strani države ne interesirajo. Ravno tako ne smemo pozabiti vloge Telekoma pri doseganju lastnih razvojnih ciljev: posodobitev celotnega omrežja na hitrosti 100 mb/s do leta 2020.

V kolikor država želi prodati podjetja, ki takega pomena nimajo, torej si ne lastijo nekaj, od česar smo v informacijski dobi povsem odvisni, ji Pirati pri tem ne nasprotujemo. Privatizacijo takih podjetij podpiramo, če je za njihovo prodajo vzpostavljena in dokončno določena strategija, kaj se bo naredilo s kupnino, kako se bo nadomestilo letni primanjkljaj v državni blagajni, kam bo denar investiran, da bo investicija kar se da hitro pozitivno vplivala na slovensko gospodarstvo. Še bolj ključno vprašanje je, kaj se bo zgodilo znotraj samega podjetja. Ali bo oziroma koliko ljudi bo odpuščenih? Kako in kam bodo zaposleni odšli v tem primeru? Ali bodo le obremenitev na že tako preobremenjen sistem socialne pomoči?
Finančnih iger se ne moramo igrati tako, da prodamo zmagovalnega konja za nizko ceno ter računati, da bomo s kupnino preživljali sebe in svoje naslednike!

Zato pridi v Ljubljano in s Pirati povej, da si proti razprodaji infrastrukturno pomembnih podjetij in obenem za premišljeno privatizacijo z jasnimi cilji in premišljenimi načrti za prihodnost!

Preberi še: Prodaja Telekoma ni zgolj ekonomsko vprašanje!