Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Zakaj ime “Piratska stranka”

28. avgust, 2013 (nazadnje posodobljeno: 13. julij, 2018)

Verjamemo v kopiranje in državljanske svoboščine. Nekateri ljudje nas zaradi tega ožigosajo za pirate. No, potem smo pirati, stojimo pokončno in se tega ne sramujemo.

Objavljeno v kategoriji: Piratske vrednote

Pogosto me sprašujejo o imenu Piratske stranke, zlasti v mednarodnih okvirih. Je to resno? Ali ni ime ovira? Ali pritegne? Odgovori v tem vrstnem redu so da, ne in da.

Da bi razumeli, zakaj je bilo ime Piratska stranka izbrano na Švedskem – Piratpartiet, moramo pogledati situacijo v tej državi. Navsezadnje gibanje izvira iz tam. Švedska je imela že zelo zgodaj širokopasovno povezavo: leta 1998 sem imel 10-megabitni optično vlakno v dvonadstropnem stanovanju v predmestju. Ko daš novo visoko razvito tehnologijo ne le v roke strokovnjaka (u), ampak tudi širši publiki, ta začenja spreminjati dojemanje javnosti v smislu, kako bi lahko to tehnologijo uporabljali in mogoče celo morali uporabljati

Poglejmo vse skupaj na časovni premici: na Švedskem so bila stanovanja z 10Mbit/s vlakni nekaj običajnega še preden je leta 1999 prišel Napster. (Ugani, kaj se je zgodilo, ko je prišel Napster.)

V tej družbenokulturni deželi je bil lobi industrije za avtorske pravice v bitki poražen še preden se je bitka sploh začela in jo je bilo že dolgo konec. Kljub temu jim kot običajno manjka Fingerspitzengefühl (izostren občutek), sledili so načrtom vseh ostalih držav in leta 2001 ustanovili agencijo za izvajanje Antipiratbyrån – Urad za boj proti piratstvu, ki je bil takoj tarča posmeha zaradi svojih šibkih poskusih »izobraziti« javnost.

V odgovor je nekaj umetnikov, glasbenikov in kulturnih delavcev leta 2003 ustanovilo skupino strokovnjakov Piratbyrån – Piratski urad. Z izbiro imena so hoteli nakazati, da so bili oni napredni, vsi nasprotniki pa nazadujoči. Ti aktivisti so bili prvi, ki so lobiju avtorskih pravic odgovarjali nazaj in bili nemudoma izstreljeni v medije vsepovsod. Majhna podskupina njihovih aktivistov, ki je bila navdihnjena s kulturo »talkback« Piratskega urada Piratbyrån, je kot eksperiment jeseni leta 2003 ustvarila sledilec BitTorrent. Poimenovali so ga The Pirate Bay.

Vsi so bili junaki, zlasti med mladimi.

Leta 2005 so bili zakoni o avtorskih pravicah še zaostreni, spet na Švedskem. Razprava o predlagani zakonodaji je bila divja vsepovsod: v šolah, za jedilnimi mizami, na televiziji, v časopisih, na univerzah, na delovnih mestih. Vsi so sodelovali. Vsi – razen politikov.

To dogajanje je bilo nujno, da je razprava postala osebna za politike. Dogajanje je ciljalo direktno v temelj njihove moči. »To ne deluje. Sodelujte v razpravi, prekleto, ali pa vam grozi, da vam vzamemo službo.«

Pomembno je, da razumemo, da je Piratski urad Piratbyrån na tej točki na Švedskem že osnoval piratsko politiko. Ko je prišel čas za politizacijo problemov, ni bilo vprašanj glede ustanavljanja nove stranke in razmišljanja o njenem imenu.

Bilo je stvar ustanavljanja Piratske stranke.

Ime je bil ogromen hit, pozornost je dobil takoj. Vsak, ki je prvič videl ime, je vedel dve stvari: vsi so vedeli točno, kakšna je bila naša politika, in vsi so vedeli, da lahko na prihodnjih volitvah volijo nas. To se ne bi zgodilo z nobenim drugim imenom. Z 99 % verjetnostjo bi katerokoli drugo ime obstalo na neznani spletni strani.

Tudi strokovnjaki za blagovne znamke so ime ocenili z oceno 10/10. Pri izbiranju imena boste najbolje izbrali, če bo ime unikatno kolikor se le da in kar se da opisno. Vedno boste morali narediti kompromis med tema dvema. Skype je unikatno ime, vendar niti malo opisno. Word je opisno ime, vendar niti malo unikatno. »The Pirate Party« je s svojim imenom dosegla največji uspeh v obeh aspektih.

Zame je bilo največje presenečenje, kako hitro so aktivisti, ki so politizirali, v drugih državah, kjer ustreznica Piratskemu uradu Piratbyrån ni položila rdeče preproge, tudi izbrali ime The Pirate Party v svojih jezikih. Vsi izmed njih so izčrpno razpravljali o imenu preden so se odločili za isto ime kot ga imamo mi. Morda je najbolj prepričljiv razlog prišel iz razprave med ustanavljanjem španskega Partido Pirata:

Ali sami sebe imenujemo Piratska stranka in opredelimo, kaj ime pomeni, ali pa nas bodo vseeno klicali Piratska stranka, brez nadzora, kaj ime sploh pomeni.

To je podobno, kot takrat ko je gibanje gejev nazaj zahtevalo besedo gay. S tem ko smo ponosni, na to da smo pirati in delujemo tako tudi v javnosti, lobiju za avtorske pravice odvzamemo orožje. Te dni se celo pritožujejo, da ožigosanje ljudi za pirate ne deluje več.

Pa se lotimo pogostih napačnih predstav:

Ali ime deluje na pridobivanje glasov? Brez dvoma. Bili smo največja stranka pri najbolj želeni skupini prebivalcev pod 30 na evropskih volitvah na Švedskem, dobili 25 % glasov te skupine prebivalcev. 38 % glasov smo dobili od mladih moških. Ime ni ovira za glasove. To dokazujejo glasovi na volitvah.

Jemljejo ljudje ime resno? Dejstvo, da nekateri na začetku niso vzeli Piratske stranke resno, je imelo manj opraviti z imenom in bolj s tem, da smo bili nova stranka. Obravnavali so nas z istim skepticizmom kot katerokoli drugo novo stranko.

Vendar starejši ljudje imena še vedno ne jemljejo resno. No, res je v nekaterih primerih, ko ljudje, ki niso del kulture interneta, ne razumejo imena. Ampak če bi imela stranka drugo ime, bi ji ljudje med brskanjem po strankarskem programu dali 30 sekund, preden bi ga vseeno zavrnili, ker se prebivalci brez interneta ne strinjajo s politiko stranke. Bolje je imeti močno blagovno znamko za ključne podpornike.

Poleg tega je to le hipotetična razprava. Ne bi bili tam, kjer smo zdaj kot globalno gibanje, če ne bi že prvi dan imeli to ime, in nismo dovolj močni, da bi zamenjali ime in preživeli kot kohezivno gibanje, tudi če bi hoteli.

Toda mi ne želimo spremeniti svojega imena, četudi bi ga teoretično lahko. S tem bi poslali napačne signale svojim ključnim podpornikom, da smo ponovno preučili našo politiko in prišli do zaključka, da kopiranje le ni bilo tako dobro. To ni sporočilo, ki ga jim želimo poslati.

Preprosto, verjamemo v kopiranje in državljanske svoboščine. Nekateri ljudje nas zaradi tega ožigosajo za pirate. No, potem smo pirati, stojimo pokončno in se tega ne sramujemo.

Torej naj piratske barve plapolajo visoko na vseh celinah!

Več: Ja, Piratska stranka je smešno ime za stranko

* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.