Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Najbolj znana piratka na svetu tokrat v Sloveniji

6. julij, 2014 (nazadnje posodobljeno: 12. julij, 2018)

Julija 2014 se je v Sloveniji mudila ena najvidnejših aktivistk in bork za človekove pravice, svobodo govora in preiskovalnega novinarstva.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicZasebnost, nadzor in varovanje podatkov
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Neposredna demokracija
Birgitta Jónsdóttir
Vir: elakafotografen.wordpress.com

Širši javnosti je najbolj poznana kot ena prvih zagovornic Wikileaksa in z njim povezanih osebnosti: Juliana Assanga, Chelsee Manning in Edwarda Snowdna. Birgitta je marsikaj, njeno življenjsko delo obsega številna prepletajoča se področja. Ukvarja se z literaturo, politiko, aktivizmom ter modernimi informacijskimi tehnologijami. Birgitta je tudi piratka, vodja ene najuspešnejših Piratskih strank v Evropi, Islandske Piratske stranke, ki je leta 2013 na parlamentarnih volitvah pridobila 5,1-% podporo volivcev in si s tem zagotovila 3 sedeže v parlamentu.

Na javni tribuni v Kinu Šiška v petek (5. 7. 2014) je Birgitta zelo jasno nastopila proti vsem zastarelim političnim sistemom in radikalnim ideologijam, ki so le ostanek 20. stoletja. Problemi, s katerimi se soočamo danes, so globlji in zakoreninjeni v sam sistem, zatorej se jih znotraj njega ne da odpraviti. Potrebna je korenita sprememba politično-ekonomskega okolja, v katerem živimo danes, saj je osnovano na napačnih temeljih: z naravnimi viri ravnamo tako, kot da bi bili neomejeni, interesi kapitala so postavljeni pred interese ljudi, demokracija je zgolj navidezna, moč posameznika pa zelo omejena.

Toda kako sploh opolnomočiti navadnega državljana?

Birgitta vidi rešitev v izrabi modernih tehnologij in interneta, ki pa ga je seveda treba zaščititi pred interesi multinacionalnih korporacij ter vladnih institucij. Naša zasebnost je ogrožena, nihče ne odgovarja za kršenje osnovnih človekovih pravic. Žvižgači bi morali biti zaščiteni zaradi pomembnosti svojega dela. Brez njihovega dragocenega prispevka k civilni družbi se državljani ne moremo informirati, brez prostega pretoka znanja in informacij pa preprosto ni mogoče sklepati smiselnih in razumskih odločitev.
Birgitta vidi rešitev v neposredni demokraciji, ki je v dobi interneta postala veliko bolj izvedljiva. Hkrati pa tudi v povezovanju in sodelovanju lokalnih skupnosti, ki bi morale temeljiti na principih trajnostnega razvoja.

Birgitta Jónsdóttir je torej več kot očitno oseba, ki se ne osredotoča zgolj na probleme, temveč poskuša zanje najti tudi rešitve. Opaža, da je ta lastnost redka tako med Islandci kot tudi Slovenci.

Vendar, alternative in primeri dobrih praks so že tukaj, samo seči moramo po njih in se ne ozirati na strah pred neznanim.

Imaš idejo ali pa poznaš kakšen bodisi lokalno ali globalno obstoječ primer, ki uspešno deluje v svojem okolju, in se ti zdi pomembno, da tudi drugi izvedo zanj? Sharing is caring, veseli bomo tvojega komentarja. 🙂


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna