Vsi blog zapisi

Dve vrsti navijačev

8. julij, 2014 (nazadnje posodobljeno: 12. julij, 2018)

Slovenska politika – podobno kot nogomet – pozna zlasti dve vrsti navijačev oz. podpornikov. V prvi skupini so tisti, ki si izberejo svojega smrtnega sovražnika in navijajo za kogarkoli, da le omenjeni nepridiprav ne zmaga, in drugi, ki svoje upe položijo v nekoga, ki mu zaupajo, da bo delal dobro in za tem stojijo, čeprav morda ne pobere prvega mesta.

Objavljeno v kategoriji: Demokracija

Vsi poznamo pregovor: »Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj,« kar pa je rahlo paradoksalno, saj sta po tej logiki oba naša sovražnika pravzaprav naša prijatelja. In prav to je težava, s katero se prepogosto sooča slovenski volivec. Na oblasti ne želi ne enih ne drugih, a običajno si enih želi še za spoznanje manj kot drugih in tako imamo na oblasti zmeraj »prijatelje«, ki jih pravzaprav ne maramo.

»Zapravljen« glas seže v deveto vas

Nekatere nadvse skrbi, da bi njihov glas »šel v nič«, če bi glasovali za svojega favorita, namesto za tistega, ki ga kot glavnega protagonista predstavljajo mediji. To je še posebej jasno takrat, ko na oder stopi tudi glavni »zlobnež«, ki mu je treba seveda preprečiti prevzem oblasti.

Ironija tega je, da so (anti)heroji vseh strani že bili na oblasti – konca sveta očitno ne bo prinesel noben. In prav to bi lahko vzeli volivci za spodbudo, da dajo glas za spremembo tistemu, ki ga želijo v Parlamentu, morda celo v vladi. Če bi dejansko vsi glasovali ZA nekoga, namesto PROTI nekomu, bi se slovenski politični zemljevid najverjetneje že davno tega korenito spremenil.

Norost je ponavljanje istega dejanja in pričakovanje drugačnega rezultata.
– Albert Einstein

V športnih kvalifikacijah vsi navijamo za Slovenijo, čeprav vemo, da se morda ne bo uvrstila na najvišje stopničke. Navijamo za Slovenijo, ker želimo podpreti svoje dekleta in fante, ki se po najboljših močeh trudijo biti čim boljši. In tudi če jim tokrat ne uspe, smo ponosni, da smo dobro navijali, in polni upanja, da bo naslednjič boljše.

Isto velja za volitve. Tudi če vaša najljubša stranka tokrat morda ne pride v parlament (Pirati seveda bomo ;), jim bo jasna podpora dala dodaten zagon, dvignila moralo in prepričala tudi druge, ki bi sicer raje glasovali za to stranko, pa nočejo »zapraviti« svojega glasu, tako da bo čez štiri leta rezultat krepko drugačen.

Izbira, izbira, izbira …

Zgolj TI, ki želiš spremembe, lahko s svojim glasom zaupanja omogočiš, da tvoji favoriti dobijo možnost, te spremembe tudi uresničiti.

Vprašaj se: Raje voliš »varno« in »zmagaš« na vseh volitvah od danes pa dokler Slovenija zaradi slabega vodstva ne bankrotira ali tvegaš, daš svoj glas nekomu, ki ga dejansko želiš podpreti, in pomagaš zagotoviti, da se bo morda že tokrat, v najslabšem primeru pa naslednjič, politični zemljevid korenito spremenil?

 


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.