Vsi blog zapisi

Piratska integriteta in prihodnost včeraj, danes in jutri

10. november, 2013 (nazadnje posodobljeno: 13. julij, 2018)

Piratska stranka – vsaj njena slovenska inkarnacija – pa je zrasla iz idealizma majhne skupinice mladih, ki si želijo boljšega sveta, v katerem bodo morali živeti naslednjih nekaj desetletij.

Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Piratske vrednote

Zmeraj znova naletim na ljudi, ki so skeptični glede Piratov. Ko jih povprašam po razlogih, mi običajno razložijo, da se ne strinjajo z nekaterimi stališči. Tem ljudem običajno postavim dve vprašanji. Najprej, katero stranko podpirajo. Nato, ali se strinjajo z vsemi stališči te stranke.

Po mojih izkušnjah se s tistimi, ki kot iz topa ustrelijo ime in pritrditev, nima smisla ukvarjati. Kdorkoli se v celoti strinja s stališči neke stranke, jih najverjetneje ne pozna preveč podrobno, ali pa je tisti, ki ta stališča določa.

Večina ljudi pa spada v eno od dveh skupin: Ali so dovolj apolitični, da se ne izrekajo za podpornike nobene stranke, ali pa sicer imajo omiljeno stranko, vendar se z vsaj delom njenega programa ne strinjajo. To so običajno ljudje odprtega duha, ki sledijo vsebini in ne ideologiji, ki izberejo stranko, ki je najbližja njihovim lastnim prepričanjem. S takimi ljudmi nato z veseljem pokramljam.

Tudi sam se ne strinjam s prav vsemi stališči Piratov oziroma imam pomisleke glede predlaganih implementacij nekaterih stališč. A na drugi strani tehtnice leži meni osebno veliko pomembnejši element – možnost soustvarjanja novih in adaptacije obstoječih stališč.

Nekatere stranke, ki so zrasle iz globoko zakoreninjene ideologije – take ali drugačne – so sicer močne, vendar neprilagodljive. Ljudje, ki imajo iskreno željo kaj spremeniti, pri njih težko uspejo, saj jim obstoječa ideologija onemogoča, če ne kar prepoveduje, prilagoditev mišljenja predaleč izven obstoječih okvirov.

Spet druge stranke so zrasle na zelniku bolj ali manj osebnih interesov posameznikov, ki jih pridno izkoriščajo za lastne mahinacije.

Piratska stranka – vsaj njena slovenska inkarnacija – pa je zrasla iz idealizma majhne skupinice mladih, ki si želijo boljšega sveta, v katerem bodo morali živeti naslednjih nekaj desetletij. Že res, da se je vse skupaj začelo z razmeroma fanatično borbo praktično izključno proti korporacijam, ki zagovarjajo odpravo zasebnosti v korist kapitala in nadzora – a to je bil šele začetek.

Ko smo poleti 2010 ponovno obudili gibanje Piratov v Sloveniji, so bili naši cilji v veliki meri neizoblikovani. Naslanjali smo se zlasti na ideologijo mednarodnega piratskega gibanja. Naredili smo kaj nekaj napak, a na njih smo se učili. Udeležili smo se nekaj okroglih miz in dogodkov, na katerih smo bili sprejeti z aplavzom. Udeležili smo se nekaj soočenj s starimi mački, ki so skupinico neizkušenih mladcev zlahka zasenčili. Nekateri somišljeniki so se od gibanja oddaljili. Nekateri so se mu na novo pridružili.

To so bila otroška leta gibanja. To je bilo obdobje negotovosti. To je bilo obdobje, ki se je končalo.

Poleti 2011 je bilo ustanovljeno Društvo Pirat. Naslednje leto novembra 2012 pa je bila ustanovljena tudi Piratska stranka.

Ta prehod v puberteto gibanja je bilo obdobje iskanja naše identitete. Ugotavljali smo, da se nam o svetu sanja malce več, še zmeraj pa nismo bili popolnoma prepričani, kam v mozaik slovenske družbene in politične realnosti sodimo. Prišlo je do prvih internih trenj. Prišlo je do prvih težkih odločitev. A kar te ne ubije, te okrepi, in tako smo tudi Pirati postajali vse močnejši. Nismo se več osredotočali zgolj na (sicer prepotrebno) reformo avtorskih pravic. Na stanje smo začeli gledati tudi širše. Začeli smo oblikovati interesne skupine – celice, ki so pričele s sestavljanjem programskih točk o posameznih perečih problemih, ki tarejo Slovenijo.

In prav te celice so odsev lepote Piratov. Ker smo stranka, ki ne temelji na sveti , partijski ideologiji, lahko na vsako novo zadevo gledamo neovirano in ne skozi ideološke leče. Ne ukvarjamo se s tem, ali bo to, kar sprejmemo, v javnosti dojeto kot levičarsko ali desničarsko. Sprejmemo zgolj objektivno odločitev na podlagi objektivnih podatkov. Lahko bi rekli, da smo stranka skeptikov – manipulacijska retorika nas ne prepriča, zgolj dejstva.

Poglavitni razlog, zaradi katerega vsaj jaz sam podpiram in sodelujem pri Piratih, pa je še veliko pomembnejši. Smo stranka, v kateri delujemo ljudje, ki – o tem sem prepričan – tega ne počnemo zaradi osebnih interesov. Vložili smo že ogromno časa, energije in dela, čeprav nimamo prav nobenega zagotovila za uspeh, razen trdnega prepričanja, da bodo ljudje prepoznali v nas dobre partnerje za prihodnost.

A to lahko reče kdorkoli. Nekateri smo pripravljeni iti pri tem še korak dlje.

Sam se bom zavzemal za to, da pri Piratih sprejmemo pravilnik, ki bo vsakega našega kandidata na volitvah obvezoval, da del svoje poslanske plače, če bo izvoljen, nameni v dobrodelne namene. To zamisel vodstvo Piratov podpira. Neuradno je bilo govora o zneskih v višini 10 % plače, kar ni zanemarljivo, smo pa nekateri v stranki pripravljeni iti še dlje in v dobrodelne namene vsak mesec prispevati tudi do trikrat toliko.

Zdaj smo kot stranka na prehodu v odrasla leta. Naslednje leto se bomo udeležili evropskih volitev. To bo naš prvi resni preizkus. Vabim vas, da nam ga pomagate premagati. Tako kot že sedaj ima vsakdo možnost, da se udeleži naših odprtih sestankov in pove svoje mnenje, bomo v primeru izvolitve vaše glasove ponesli tudi v Evropo.

Če imate dovolj politične reciklaže enih in istih obrazov, ki so Slovenijo spremenili iz “nove Švice” v “Slovenistan”, vas vabim, da se nam oglasite. Pišite nam, udeležite se naših sestankov, pojdite z nami na kavo. Z veseljem vam bomo prisluhnili.

Spoznajte nas in se prepričajte, da smo kljub svoji mladosti zaupanja vredni ljudje, kar je navsezadnje logično – mi bomo v Sloveniji živeli še vsaj kakega pol stoletja in več, medtem ko bodo trenutni “osiveli vladarji” tu zgolj še kaki dve desetletji – če jih prej stres zaradi davka na njihove kraljevske nepremičnine ne pokoplje. Nam je tako veliko pomembneje, da Slovenijo spravimo na stare tire države, ki je bila nekoč “zgodba o uspehu”, saj bomo v nasprotnem primeru trpeli kot vsi ostali – brez zaščite socialno ogroženih in s skomercializiranima, nečloveško dragima zdravstvom in šolstvom za naše otroke.

Za konec naj še enkrat naslovim vse skeptike – razumem vas. Razumem in poznam razloge za vašo skepso do nas. Zato pa tudi poudarjam, da nas pridite spoznat. Smo ljudje kot vsi ostali. Med naše člane štejejo ljudje s srednješolsko in ljudje z univerzitetno izobrazbo. Taksisti, prevajalci, programerji in poslovneži slovenskega, evropskega, celo afriškega porekla. Ne želimo se preriniti do korita. Želimo preusmeriti tok, da se bo razlival med vse nas. In če ste nam pripravljeni pri tem pomagati, vas z veseljem sprejmemo medse!


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.