Vsi blog zapisi

Finski UTD eksperiment – rezultatov v resnici še nimamo

11. februar, 2019

Če nečemu rečemo “UTD”, pa ta zadeva ne izpolnjuje osnovnih pogojev UTD-ja in je hkrati po višini skoraj enaka socialni pomoči, je tak poskus težko relevanten.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Univerzalni temeljni dohodek
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Univerzalni Temeljni Dohodek

Nedavno je med ljudmi, ki spremljajo to rešitev za prihodnost, odjeknila novica, da so v javnost prišli podatki o dve leti trajajočem UTD eksperimentu na Finskem, ki so ga končali decembra lani. Na spletu so se zelo hitro začele pojavljati novice o neuspešnosti eksperimenta. Zaenkrat so na voljo le predhodni rezultati, na končne pa bomo morali počakati do leta 2020. Mnogi na podlagi teh predhodnih podatkov trdijo, da je bil projekt neuspešen. Pa je to res?

O finskem eksperimentu

Od januarja 2017 do decembra 2018 je naključnih 2000 brezposelnih Fincev starih med 25 in 58 let prejemalo 560 eur na mesec v obliki UTD-ja. Ta vsota je nadomestila standardno nadomestilo za brezposelnost. Povprečna višina nadomestila za brezposelnost na Finskem znaša 697 eur na mesec BRUTO.

“Pravi” in “lažni” UTD

Že iz dejstva, da so UTD prejemali samo tisti, ki so brezposelni in pripadniki določene starostne skupine, hitro vidimo da to ni bil tisti “pravi” UTD eksperiment. UTD bi morali dobivati vsi in ne samo brezposelni v obliki nadomestila za brezposelnost.Ker je univerzalni temeljni dohodek že po definiciji brezpogojen, socialni in zaposlitveni status ne smeta vplivati na upravičenost do njega.

Kaj v resnici kažejo predhodni rezultati?

Cilj eksperimenta je bilo ugotoviti ali bo UTD prejemnike bolj spodbudil k iskanju zaposlitve. Na podlagi analize podatkov lahko sklepamo da se prejemniki UTD-ja v letu 2017 niso odrezali ne boljše in ne slabše od tistih, ki niso prejemali UTD-ja.

  • Prejemniki UTD-ja so bili v letu 2017 v povprečju zaposleni 0,5 več dni od tistih, ki UTD-ja niso prejemali. Tisti, ki so prejemali UTD, so bili v povprečju zaposleni 49,64 dni v letu. Tisti, ki ga niso, pa so bili v povprečju zaposleni 49,25 dni v letu.
  • Dokler ne bodo znani končni rezultati, lahko le ugibamo, zakaj UTD ni spodbudil iskalcev zaposlitve. Nekaj pa nam lahko pove podatek, da povprečna višina nadomestila za brezposelnost na Finskem znaša 697 eur na mesec BRUTO, višina UTD-ja pa je bila 560 eur. Kot vidimo, se prejemek iz naslova brezposelnosti ni bistveno razlikoval od UTDja, kar pomeni, da ta vsota ljudi ni mogla motivirati ali demotivirati pri iskanju službe.
  • Če nečemu rečemo “UTD”, pa ta zadeva ne izpolnjuje osnov UTD-ja in je hkrati po višini skoraj enaka socialni pomoči, je tak poskus težko relevanten.

Splošno boljše počutje in manj birokracije

So pa analitiki že zdaj ugotovili nekaj zanimivih reči. Prejemniki UTDja so se v splošnem počutili srečnejše. Občutili so manj simptomov stresa, manj težav s koncentracijo in manj težav z zdravjem kot tisti, ki UTD-ja niso prejemali. Prav tako so bili bolj prepričani v svoje možnosti za zaposlitev in se srečevali z manj birokratskimi ovirami kadar so zaprosili še za druge socialne transferje iz naslova socialne varnosti.

Zakjuček

Rezultati so šele predhodni, zato v tem primeru ni mogoče trdno sklepati o učinkih UTD-ja. Na podlagi analize podatkov za leto 2017 lahko sklepamo, da je eksperiment v splošnem izboljšal počutje in zdravje tistih ki so prejemali UTD, ni pa posameznika bolj spodbudil k iskanju zaposlitve v tistem letu. Na končne rezultate – ki bodo dali realno sliko – pa bo potrebno počakati do začetka leta 2020.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.