Vse izjave

Črn dan za državljane EU: CETA sprejeta

15. februar, 2017 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Prostotrgovinski sporazumi
Objavljeno v kategoriji: CETA, Evropska Unija, Mednarodni sporazumi

Danes se je v Evropskem parlamentu glasovalo o ratifikaciji mednarodnega trgovinskega sporazuma CETA. Pirati in mnoge civilnodružbene organizacije v Koaliciji proti tajnim sporazumom smo o škodljivosti sprejetja opozarjali že mnogokrat.

CETA degradira pravila na področju varovanja potrošnikov, zmanjšuje pravice delavcem, zmanjšuje standarde na področju varovanja okolja in hrane. Vključuje tudi mehanizme za cenzuro interneta ter nadzor nad uporabniki spleta.

Največ kritik je bilo podanih glede uvajanja mehanizma za reševanje sporov med državo in vlagatelji, t.i. ICS, ki odpira možnosti tožb multinacionalk pred posebnim arbitražnim sodiščem. V njegovo sedanje ime (ICS) so ga preimenovali iz že preveč kritiziranega ISDS, kar le pokaže na način njihovega delovanja: kratice se menjajo, vsebina ostaja ista.

V Sloveniji nam je vlada obljubila, da v primeru, da bo sporazum vseboval sporni mehanizem ICS, sporazuma ne bo podprla. Tudi tokrat je Vlada RS povozila voljo državljanov in lastnih obljub ter CETO potrdila. Posvetovalnega referenduma glede začasne rabe CETE v Sloveniji ne bo, prav tako se pri sprejemanju v Državnem zboru ne pričakuje, da bi CETO zavrnili.

Sporazum je bil potrjen z večino, saj so jo podprli v največjih političnih skupinah – Evropski ljudski stranki, skupini evropskih konservativcev in reformistov (ECR) in pri liberalcih (ALDE).

Pirati smo v Evropskem parlamentu navzoči z našo predstavnico, Piratsko evropsko poslanko Julio Reda, ki deluje v skupini Zelenih, ki so glasovali proti sprejetju sporazuma.

Koga boste volili za vašega predstavnika v Evropskem parlamentu?
Kdo bo odgovarjal za nastale spremembe, ki škodujejo državljanom?

 

 

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

ACTA je mrtva, naj živi sporazum CETA!