Vse izjave

Slovenski Pirati na protestu proti sporazumom CETA, TTIP in TISA

13. oktober, 2014 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internet
Objavljeno v kategoriji: CETA, Mednarodni sporazumi, Protesti, TISA, TTIP

DSC_0998_web_bannerV soboto 11. oktobra letos so potekali vseevropski protesti proti tajnim trgovinskim sporazumom. V Sloveniji smo se Pirati seveda pridružili neformalni Koaliciji, ki nasprotuje pogajanjem za zaprtimi vrati in podpisovanju takšnih dogovorov brez vključevanja javnosti. Zbiranje podpisov peticije proti trgovinskim sporazumom TTIP, TISA in CETA je potekalo gladko in odziv ljudi je bil velik. V soboto se nas je v Ljubljani zbralo približno 300 nasprotnikov, ki smo na miren način širšo slovensko javnosti obveščali in opozarjali na omenjeno problematiko. Dogodek je bil dobro medijsko pokrit in tako smo zelo zadovoljni s piratsko akcijo.

Med govorci na stopnicah Prešernovega spomenika je nastopil tudi naš predsednik Rok Deželak. V svojem govoru je opozoril, da Pirati ostro nasprotujemo ugrabitvi interneta s strani korporacij, saj je internet naš – demokratičen, nevtralen in dostopen. Po ACTI, ki smo jo državljani zavrnili, vlada pa potrdila, je svoboda govora spet na udaru. Rok je izpostavil probleme, o katerih bomo Pirati vedno glasno govorili:

  • ali pomeni »prost pretok podatkov« med ZDA in Evropo zgolj način za ignoriranje naših pravic do zasebnosti?
  • bo sporazum podelil dodatne monopole v zvezi z avtorskimi pravicami?
  • bo reforma obstoječih intelektualnih monopolov še otežena, saj bo vsaka sprememba zahtevala spremembo mednarodne pogodbe?
  • bodo države prisiljene razvodeneti svoje obstoječe zaščite potrošnikov in okolja?
  • bo mehanizem ISDS uvedel dodatne načine prisiljevanja države v strožjo zaščito intelektualnih monopolov?
  • bo sistem ISDS lahko preprečil zahteve držav za brezplačne licence za programsko opremo v javni nabavi?
  • bodo sistem ISDS podjetja izkoriščala za izsiljevanje denarja ali zase koristne zakonodaje od vlad?

Na nobeno od teh vprašanj nimamo zadovoljivih odgovorov in zato Pirati ostro nasprotujemo škodljivim tajnim trgovinskim sporazumom. Rok je na koncu pozval na trdnost Koalicije vseh nas, spodbudil podpisovanje peticije in nagovoril državljane, da pišejo vladi, ki nas mora upoštevati.
Na protest smo Pirati prišli dobro opremljeni s transparenti in v takšnem številu, da smo bili opaženi. Več o dogajanju tudi skozi fotografije. Argh!