Vse izjave

Trgovinski sporazum CETA

21. november, 2012 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Mednarodni sporazumi

V prvi polovici letošnjega leta je bil v Evropskem parlamentu z veliko večino zavrnjen sporni mednarodni trgovinski sporazum ACTA. Ta odločna zavrnitev evroposlancev je bila odziv na predhodne množične proteste po Evropi in svetu. Bil je jasen NE omejevanju pravic in svoboščin, svobode interneta in uvajanju represivnih ukrepov brez kakršnekoli javne in demokratične razprave.

Trgovinski sporazum CETA, o katerem se Evropska komisija pospešeno pogaja s Kanado, ponovno odpira problematiko spodkopavanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin. V zadnji dosegljivi verziji osnutka sporazum vsebuje posamezne sporne določbe s kazenskimi ukrepi, ki so prepisani iz sporazuma ACTA, zlasti na področju tako imenovanega internetnega piratstva in omejevanja svobode interneta. Sporni so tudi členi s področij kmetijstva in medicine.

Piratska stranka Slovenije odločno nasprotuje praksi tajnih pogajanj Evropske komisije, brez možnosti javne razprave. Pirati zahtevamo, da se o ukrepih, ki posegajo v temeljne človekove pravice in svoboščine državljanov članic Evropske unije, razpravlja na demokratičen in pregleden način z veliko mero občutljivosti. Prav tako kazenski ukrepi ne sodijo v mednarodni trgovinski sporazum, saj je to domena posamezne države članice.

Pirati pozivamo Evropsko komisijo, da brez zavlačevanja objavi besedila oziroma zavezujoča pojasnila o vseh trgovinskih sporazumih, o katerih se trenutno pogaja.

Pozivamo pa tudi vlado Republike Slovenije, da se jasno opredeli do tovrstnega početja Evropske komisije in se v naprej ogradi od trgovinskih sporazumov in ukrepov, ki ogrožajo pravice in svoboščine vseh nas, državljanov Republike Slovenije.

Pozivamo slovenske evroposlance, da podprejo naše napore za ohranitev temeljnih človekovih pravic, posebno še pravico do zasebnosti in svobodnega Interneta.