Vse izjave

Evropo smo rešili cenzure. Do 12. septembra

6. avgust, 2018 (nazadnje posodobljeno: 8. avgust, 2018)

Evropski poslanci imajo ponovno priložnost, da spreminjajo, črtajo ali dopolnjujejo trenuten predlog reforme avtorskega prava. Pirati hočemo enotno, napredno in prihodnosti primerno reformo.

Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Monopol nad kopiranjem, Prost dostop, Reforma avtorskega prava

5. julija smo preprečili uvedbo davka na link in cenzuro interneta. Do končne zmage, spremembe reforme avtorskega prava v nekaj koristnega in ne uničujočega za družbo in gospodarstvo, je še dolga pot.

Kaj sledi v zgodbi reforme avtorskega prava?

Direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu z glasovanjem, ki so ga izvedli na plenarni seji Evropskega parlamenta 5. julija 2018, roma v javno (parlamentarno) obravnavo. To pomeni, da imajo evropski poslanci priložnost, da spreminjajo, črtajo ali dopolnjujejo trenuten predlog direktive. Vsi ti predlogi se drugače imenujejo tudi amandmaji, te pa lahko evropski poslanci vložijo vse do 5. septembra. To je dober teden pred ponovnim glasovanjem v Evropskem parlamentu o vsebini direktive o reformi avtorskega prava, ki je na sporedu 12. septembra.

A pred vsem tem si bodo poslanci vzeli nekaj tednov počitnic, in sicer do zadnjega tedna v avgustu, ko se vrnejo v poslanske klopi. Njihovo vrnitev na delo bomo pospremili z vseevropskim protestom na temo zaščite svobodnega interneta, ki je na sporedu v Ljubljani v nedeljo, 26. avgusta 2018.

Piratka Julia Reda na čelu pobude s prvim amandmajem

Piratska evropska poslanka Julia Reda je pripravila prve amandmaje za spremembo direktive o reformi avtorskega prava. Njene zahteve vključujejo spremembo 11. in 13. člena Direktive, ki govorita o davku na linke ter o cenzurnih strojih oziroma filtrih, na način, ki bi bolje uravnotežil interese imetnikov pravic in uporabnikov vsebin na internetu.

Njeni amandmaji na reformo avtorskega prava stojijo na temeljih svobodnega interneta in znanstveno podprtih dokazih.

Ti so aktualni že od prvotnega začetka pogajanj v delovnem odboru JURI, a zaradi lobističnih interesov znotraj delovne skupine niso dobili zadostne podpore.

Pirati smo vedno odprti za dialog v prid državljanov

Če gospod Axel Voss ter ELS (Evropska ljudska stranka, ang. EPP), ki sta glavna pobudnika reforme avtorskega prava, uvidita svojo zmoto in začneta razumen ter pošten dialog o spremembi trenutne reforme, so evropski Zeleni s piratko Julio Redo na čelu več kot pripravljeni doseči kompromis glede zgoraj navedenih točk in dejstev. Če Voss in ELS nista pripravljena na dialog, bodo evropski Zeleni z Redo zahtevali izbris 13. člena.

Amandmaje lahko poslanci vlagajo do 5. septembra, kar pomeni, da imamo po dopustih Evropskega parlamenta nekaj več kot mesec dni časa, da evropskim poslankam in poslancem sporočimo naše zahteve, ki so temelj kakršne koli prihodnosti interneta.

Poleg že omenjenih 11. in 13. člena Julia Reda namerava vpeljati paket rešitev za boljšo reformo avtorskega prava. Te rešitve bi v reformo vključile mnoge nujno potrebne spremembe, ki zaradi pritiskov založniških lobijev niso prišle v reformo. Hkrati paket rešitev predvideva popravek ali izbris mnogih drugih členov, ki koristijo samo založnikom, ne pa družbi in gospodarski pobudi.

Hočemo enotno, napredno in prihodnosti primerno reformo avtorskega prava na ravni EU. Pridruži se nam, bodi del boja.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam