Vse izjave

Hinavstvo Ministrstva za kulturo ne pozna meja

1. december, 2016 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Kulturna politika
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Socialna država, Transparentnost, Zakonodaja

Ministrstvo za kulturo nas je v decembrski mesec pospremilo s presenečenjem – obdavčiti so hoteli internet, v imenu varovanja slovenske kulturne dediščine in jezika, kajpak. Ni minil niti en teden, ko smo slišali, da ministrstvo pripravlja novo uredbo o samozaposlenih, ki pa očitno želi doseči ravno nasprotno… Hinavstvo ministrstva očitno ne pozna meja.

Na udaru so zopet mladi in iznajdljivi

Ministrstvo naj bi po lastnih trditvah poskušalo s številnimi ukrepi spodbuditi zaposlovanje mladih, saj se zaveda vse večje prekarizacije med njimi. Hkrati so obseg dela, ki je potreben za pridobitev statusa plačanih prispevkov dvignili nesorazmerno s pogoji študija na umetniških akademijah.

Na akademijah mladi naredijo manj produkcij, kot jih zahteva prag statusa, kar posledično pomeni, da noben izmed diplomantov ne bo mogel imeti plačanih socialnih prispevkov in na tak način začeti pot samozaposlenega v vsaj malo lažjih pogojih za nadaljnji razvoj. Tak udarec razvijajočemu se umetniku bo pomenil dolgoročne posledice in bo še povečal generacijski prepad v kulturi ter prekarizacijo mladih, ki bodo namesto svojih talentov morali svoje preživetje iskati v drugih poklicih.

Ukinjanje poklicev, ki razvijajo slovensko kulturo

Ministrstvo z uredbo ukinja ključne poklice, od leksikografa do radijskega in televizijskega napovedovalca, interdisciplinarnega ustvarjalca in intermedijskega producenta. Obrazložitev za te ukinitve je, da nobena komisija ni prepoznala tega področja, pri slednjem pa je do izbrisa prišlo celo brez kakršnekoli obrazložitve. Teden dni nazaj pa smo poslušali, kako moramo za razvoj slovenske kulture in jezika nujno obdavčiti internet ter z njim financirati “deficitarne informacijske vsebine”.

Ne-transparentno delovanje ministrstva

Zdi se, da Ministrstvo za kulturo nalašč hiti z uvedbami raznih strategij in uredb, kot da imajo z njimi namen kaj skriti. Kratki roki za javno razpravo, dogovarjanje in sprejemanje pod mizo, ugovarjanje kakršnikoli javni kritiki kot “poizkusi sabotaže dela” so le najbolj odmevni utrinki ne-transparentnega delovanja ministrstva.

Pirati zahtevamo, da Ministrstvo za kulturo preneha z izključevanjem relevantnih posameznikov, strokovnjakov in nevladnih organizacij iz postopkov dela in javnih razprav. Tako neodgovorno delo od organa, ki naj bi deloval v interesu slovenske kulture preprosto ni spremenljivo. Zahtevamo več transparentnosti in javne debate v sprejemnih postopkih in delo v korist tako slovenske kulture kot tudi slovenskih kulturnih ustvarjalcev, predvsem mladih, saj s(m)o prav mi tisti, na ramenih katerih bo ta država stala v večini 21. stoletja. Prenehajte svoje hinavstvo, ne sabotirajte nam bodočnosti!

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Kulturna politika

Kako naj bodo plačani umetniki?

izjava
Prav tako o programski točki: Kulturna politika

Odprto pismo ministru za kulturo ob slovenskem kulturnem prazniku

blog
Prav tako o programski točki: Kulturna politika

Dovolj je Peršakovega mesarjenja po kulturi!