Vse izjave

Jedrska energija: najbolj zelen vir energije

22. julij, 2019
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Energetski viri in učinkovita raba energije
Objavljeno v kategoriji: Ekologija, Ekonomija, Infrastruktura

Lani je svet porabil preko 20.000 TWh električne energije, Slovenija pa 0.0000067 TWh. 65% so proizvedle termoelektrarne na fosilna goriva, 8% jedrske elektrarne. Sončne celice in vetrnice so prispevale 6%. Hkrati je lani zaradi sežiganja premoga, pri katerem nastajajo strupeni plini, kot so žveplov dioksid in dušikovi oksidi, umrlo 3 milijone ljudi, hkrati pa proizvaja tudi radioaktivne odpadke. Še nadaljnjih 4.3 milijona ljudi na leto umre zaradi sežiganja biomase (trda goriva, kot je les).

Indijsko in kitajsko gospodarstvo še vedno skokovito rasteta, hkrati pa seveda raste tudi poraba električne energije. Če je Kitajska še leta 1990 porabila 530 TWh, jih je leta 2014 že 5000 in danes 6100. Afrika s pomočjo Kitajske svojo rast šele dobro začenja. Razvijajoči svet svoje gospodarske rasti ne bo ustavil. Ta bo v prihodnosti samo še naraščala in z njim, poraba električne energije. To pa bo treba na vsak način zagotoviti.

Potrebujemo sistemske elektrarne

Pirati jasno prepoznavamo, da obnovljivi viri danes niti približno ne zadoščajo energetskim potrebam razvitih in razvijajočih se držav. Edina trezna poteza v teh okoliščinah je gradnja novih, varnih, jedrskih elektrarn. Okoljske posledice, ki jih prinašajo termoelektrarne, preprosto niso več sprejemljive.

Pirati se zavzemamo za proizvodnjo električne energije, ki bo čim manj obremenjevala okolje in bo predstavljala čim manjšo potencialno nevarnost za ljudi. Raba jedrske energije je trenutno edina možnost za proizvodnjo zadostnih količin električne energije, ki bi lahko nadomestile kapacitete elektrarn na fosilna goriva. Pirati v Sloveniji prihodnost vidimo v čimprejšnji gradnji novega bloka v Jedrski elektrarni Krško.

Jasno je, da bomo kot država in kot svet, potrebovali vse več energije. Sklepamo, da nam sčasoma tudi poplava jedrskih elektrarn ne bo dovolj – usmeriti se moramo v tehnologije prihodnosti. Za nekatere utegne biti ta pogled preveč futurističen, ampak Pirati smo vedno gledali naprej in trdno verjamemo, da moramo podpirati rešitve, s katerimi se ne bomo oziroma se bomo kar najmanj “zadolževali” na račun prihodnjih rodov. Zato zahtevamo, da se na ravni EU več vloži v razvoj tehnologij proizvodnje električne energije prihodnosti.

Tehnologije prihodnosti, ki bodo nadomestile jedrsko energijo

Ena taka priložnost je razvoj jedrske fuzije – to že razvija projekt ITER, v ta namen je EU že vložila 1.3 milijarde evrov, toda Pirati hočemo rezultate čim prej – pridobivanje energije na podlagi fuzije bo hkrati rešilo težavo termoelektrarn, jedrskih elektrarn in neučinkovitih sončnih celic ter vetrnic. Brez tega bomo samo vedno znova morali iskati začasne rešitve za trajno težavo.

Pirati se zavedamo, da bi s populističnimi idejami o soncu in vetru lažje nabirali glasove, a ker zagovarjamo dejstva, racionalne in izvedljive rešitve ter strokovnjake in njihove ugotovitve, niti pri elektroenergetiki ne bomo odstopali od znanstveno podprtih trditev.

Bližnja prihodnost bo jedrska, ali pa bomo trpeli vedno hujše posledice globalnega segrevanja, ki ga, poleg kmetijstva in prometa, v veliki meri povzroča ravno proizvodnja električne energije.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Energetski viri in učinkovita raba energije

EU volitve 2019: Piratska široka koalicija