Vse izjave

Protest proti represiji!

31. januar, 2017 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicDržava in njeni javni servisi
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Demokracija, Občinsko redarstvo, Represivna pooblastila, Transparentnost, Zakonodaja, Zasebnost in nadzor

Skupaj lahko dosežemo več, zato smo se Pirati pridružili Skupini za varnost državljanov proti represiji. Naš cilj: boj za transparentno in državotvorno obravnavo predvsem dveh zakonov, ki se prav zdaj sprejemata v naši vladi (Zakon o nalogah in pooblastilih policije ter Zakon o občinskem redarstvu) in ki naj bi povečala našo varnost, a pravzaprav z varnostjo državljanov nimata kaj veliko skupnega.

Povečujeta namreč oblike represije državljanov s strani države preko policistov in redarjev, omogočata grobe posege v zasebnost državljanov in nižata kazensko-pravne standarde ter svobodo državljanov.

Vlada je pri svojem reševanju varnostne problematike izbrala napačen pristop in jo je potrebno pri tem zaradi resnične zaščite varnosti državljanov ustaviti!

Politika se problemov ponovno loteva na napačnih koncih, saj namesto zagotavljanja varnosti ta zagotovila le hlini, v resnici pa kratijo pravice in svoboščine lastnih državljanov!

Novela zakona je zloraba dobre prakse slovenskih policistov!

V Skupini za varnost državljanov se Pirati zavzemamo za vnos potrebnih varovalk v Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki bodo preprečile, da oblast zlorabi policiste proti državljanom ter za popolno zavrnitev novele zakona o občinskem redarstvu, ki na skrivaj poskuša uvajati lokalno policijo. Če želijo lokalno policijo naj to odkrito povedo, prej se pa o tem ne moremo pogovarjati.

Nesprejemljivo je, da država od policistov zahteva masovni nadzor ljudi, ki jih varujejo. Zloraba policije za namen ustvarjanja podatkovnih baz tako registriranih vozil kot prepoznanih obrazov ni samo zgrešena politika, saj je obenem tudi kršenje temeljnih človekovih pravic, pri vsem pa je najbolj izpostavljena prav pravica do zasebnosti.

Novela zakona potrebuje boljše začrtane varovalke, shranjevanje podatkov o posnetih registriranih vozilih morajo dobiti točno določeno namembnost, omejen čas hrambe in primerno zaščito za preprečevanje zlorabe podatkovnih baz!

Redarje želijo potihem spremeniti v lokalno policijo represije

Dodatna pooblastila občinskim redarjem, kot so uporaba telesne sile in plinskega razpršilca za obladovanje državljank in državljanov, pa so povsem nesprejemljiva, zato Pirati zahtevamo, da se novela zakona o občinskem redarstvu v celoti zavrne. Vladi ne smemo dopustiti, da občinske redarje prikrito in na neustrezen način spremeni v lokalno policijo, zato spremembi zakona o občinskih redarjih povsem nasprotujemo!

Še posebej smo zaskrbljeni zaradi nerazumljivega postopanja vlade v primerih sprejemanja začasnih in geografsko omejenih zakonih. Zakon o obrambi, kjer zavestno krši lastno zavezo k tromesečnemu trajanju izrednega zakona, je še kar veljaven. Ali so Zakon o nalogah in pooblastilih policije, Zakon o občinskem redarstvu ter Zakon o nadzoru državne meje koraki v isto nerazumljivo in nevarno smer?

Pridružite se nam pri zaustavitvi sprejema zakonov v trenutni obliki! Pridružite se nam na protestu pred drugo obravnavo zakonov v državnem zboru, ki se bo zgodil v ponedeljek, 13. februarja 2017 ob 16. uri. Za varnost proti represiji!

Zavarujmo varnost državljanov! Sporočimo jim, da zahtevamo konec politike, ki zagotavlja le manj varnosti in več represije!

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna