Vse izjave

Direktiva o avtorskem pravu: Grožnje medijem in raziskovalcem

7. avgust, 2018 (nazadnje posodobljeno: 9. avgust, 2018)

Sprememba reforme v zdajšnji obliki pomeni prepoved zbiranja podatkov za številne nevladne in druge organizacije, kot tudi za neodvisne novinarje.

Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Enotni digitalni trg, Monopol nad kopiranjem, Patenti, Prost dostop, Reforma avtorskega prava

Da z Direktivo o avtorskem pravu, kakršno poznamo sedaj, mnogo stvari ni v redu, je jasno. Širša javnost največ pozornosti namenja škodljivosti davka na linke in cenzurnim strojem, a to nista edina razloga, zakaj ta reforma ni primerna za sprejetje. Če bo sprejeta, bo usodno prizadela tudi svobodne medije in raznovrstne raziskovalce.

Reforma poleg zgoraj navedenih zablod namreč agresivno redefinira tudi področje rudarjenja tekstovnih vsebin in podatkov (text in data mining). Takšna, kot je sedaj, bi s tretjim členom pravico do rudarjenja podatkov dovoljevala le raziskovalnim ustanovam in samo pod pogojem, da se rudarjenje izvaja za namene znanstvenih raziskav.

Pravico do raziskovanja imamo vsi!

Z izjemami pisci direktive niso uspeli zajeti pretežnega dela neprofitnega sektorja, ki se ukvarja z rudarjenjem podatkov. Med njimi najdemo tehnološke navdušence, neodvisne raziskovalce, nevladne organizacije, društva, raziskovalne novinarje, nadnacionalne organizacije in druge neprofitne ustanove.

Če bi morali kupovati licence in plačevati velikanska nadomestila globalnim podjetjem in založnikom, bi to za mnoge pomenilo konec. Družba pa bi s tem izgubila velik delež raziskovanja in vpogleda v raznorodna področja, ki so še kako pomembna zanjo. Taka reforma v EU 21. stoletja preprosto ne sodi in tragično, če ne že kar kriminalno je, da jo kdo v teh časih sploh predlaga.

“Rudarjenje podatkov mora biti dovoljeno za nekomercialno raziskovanje kot tudi za raziskovanje v komercialne namene, za namene novinarskega dela in raziskovanja ter vse druge oblike uporabe tekstovnega in podatkovnega rudarjenja”

– Evropsko društvo za avtorsko pravo

Evropski ljudski stranki (ELS, ang. EPP) z nemškim poslancem Axel Vossom na čelu, je spodletelo za zaprtimi vrati izpeljati sprejetje direktive o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni EU, brez da bi javnost pri tem imela besedo. Prek javnega pritiska smo jih 5. julija prisilili v javno parlamentarno obravnavo, ki bo trajala do 12. septembra. Toda boj s tem še ni končan.

Dostopnost, ne represija naše znanstvene dediščine!

Ker se Pirati s piratsko evropsko poslanko Julio Redo na čelu (za spremembo od ostalih podmazanih ali neukih politikov) zavedamo, kakšen strel v koleno je ta reforma za gospodarsko pobudo in ljudi Evrope, taki ureditvi avtorskega prava strogo nasprotujemo.

Zato zahtevamo, da nemudoma začnemo javni diskurz za spremembo tretjega člena reforme tako, da ne bomo ustavili razvoja posameznikov in organizacij izven uradnih ustanov, ki se ukvarjajo z rudarjenjem podatkov. Ustvarimo boljšo reformo avtorskega prava! Predlog Piratov in evropskih Zelenih je preprost: zahtevamo, da se rudarjenje podatkov dopusti vsem, ki so aktivni na tem področju, saj s svojim početjem le posredno uporabljajo avtorsko zaščitena dela za nastanek novih storitev.

Če prosto rudarjenje podatkov še naprej omogočamo vsem, ne le univerzam, bomo krepko pripomogli evropskemu gospodarstvu prihodnosti.

Predlog Piratov in evropskih Zelenih je preprost: predlagamo paket rešitev za boljšo reformo avtorskega prava, ki bo doprinesla vsem deležnikom družbe, ne le uničujočim interesom založnikov in globalnih podjetij!

Evropa je eden redkih globalnih igralcev, ki sploh brani omenjene svoboščine. Če bo to ostala še naprej, bo to pomenilo velikansko prednost, tako za njeno gospodarstvo, kot družbeno blaginjo.

Na katero stran zgodovine se boš postavil/a ti? Postani sprememba za boljšo prihodnost Evrope!

 

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam