Vse izjave

Šolska tekmovanja ne smejo biti žrtev birokratskega izgovarjanja!

12. april, 2018
Objavljeno v kategoriji: Mladi, Šolstvo

Te dni smo priča zapletu z razpisom Zavoda za šolstvo, ki močno spominja na podobno zgodbo s programskim razpisom Ministrstva za kulturo. Pirati se zavedamo, da so tekmovanja v znanju iz naravoslovnih predmetov ena redkih priložnosti za izkazovanje znanja nadarjenih učencev in dijakov, zato je ukinjanje financiranja le-teh izredno škodljivo, kar je v svoji javni izjavi izpostavil tudi dekan Pedagoške fakultete Janez Vogrinc.

Obenem nam je jasno, da pri tovrstnih dogodkih ni prostora za korupcijo in uveljavljanje večjih stroškov, kot jih ekonomično poslovanje zahteva. Prijavitelji morajo sestaviti take programe, ki ustrezajo razpisnim pogojem, da lahko prejmejo razpisana sredstva za izvajanje teh dejavnosti. O pripravi primernih razpisnih pogojev pa raje ne zgubljajo časa, četudi bi morali.

Kdo zavaja javnost?

V medijih se z ene in druge strani sedaj pojavljajo diametralno nasprotna stališča. Zavod med drugim trdi, da so na razpisu “izpadle” predvsem organizacije, ki so že zadostno financirane iz drugih državnih virov, medtem, ko te organizacije opozarjajo na kopico domnevnih nepravilnosti na zavodu.
Postavlja se vprašanje: kdo tu zavaja javnost?

Prvi korak: transparentnost

Od Zavoda za šolstvo pričakujemo, da razgrne vse relevantne podatke o rezultatih razpisa (sestava komisije, način ocenjevanja in izbire programov prijaviteljev itd.), pa tudi, da pokaže osnovno razumevanje za sporočilo mladim naravoslovcem, ki ga tak zaplet prinaša. Tekmovanj, ki potekajo že pol stoletja, šolarjem ne moremo ukiniti zaradi birokratske okornosti ali zaradi pohlepa organizatorjev, ki slabo ali koruptivno pripravijo vloge. Treba je najti rešitev in se nehati zgovarjati drug na drugega.

Drugi korak: Manj izgovorov, več odgovornosti

Od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je politično odgovorno za to področje, ter od ministrice Maje Makovec Brenčič pričakujemo, da bosta odredila revizijo razpisa in na ta način razkadila meglo, ki bo sedaj prizadela predvsem mlade nadarjene naravoslovce, ki v celi zgodbi niso nič krivi, bodo pa čutili posledice, če ta tekmovanja ne bodo izpeljana.

Naj še enkrat poudarimo: razlog, zakaj ta tekmovanja ne bodo izvedena, je povsem nepomemben. Njihova izvedba, ne glede na birokratske podrobnosti, je politična odgovornost ministrstva. Kakšna bo rešitev, niti ni tako pomembno – najdejo naj primerno zakonito rešitev in stanje uredijo.

Če ministrstva ne prevzemajo odgovornosti niti za ureditev izvajanja najbolj osnovnih dejavnosti – zakaj jih potem sploh imamo? Zato ker jih rabimo. Če pa svojega dela ne opravljajo dobro ali sploh ne, pa je odgovornost na nas, državljankah in državljanih, da jih zamenjamo.

Pirati