Vsi blog zapisi

Odprto pismo ministrici: Ne ukinjajte zdravstvenega doma za študente!

1. december, 2017 (nazadnje posodobljeno: 10. julij, 2018)

Zdravstveni dom za študente v Ljubljani ne sme biti žrtev parcialnih interesov. V javnosti ni bilo zaslediti nobenih resnih argumentov za njegovo ukinitev.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  ZdravjeDržava in njeni javni servisi
Objavljeno v kategoriji: Ministrstvo za zdravje, Mladi, Odprta pisma, Študentje, Zdravstvo

Spoštovana gospa Ministrica Milojka Kolar Celarc,

Novica o tem, da želi Ministrstvo za zdravje ukiniti Zdravstveni dom za študente v Ljubljani(ZDŠ), oziroma ga pripojiti Zdravstvenem domu Ljubljana(ZDLJ), je več kot samo zaskrbljujoča. Glede na način, kako Ministrstvo za zdravje pelje postopke, pa je, milo rečeno, škandalozna.

Leta 1992, ko se je sprejemala nova zdravstvena zakonodaja, sem bil na ŠOU v Ljubljani minister za socialo in zdravstvo. Na pobudo takratne direktorice zdravstvenega doma Aškerčeva gospe Božene Skalicky Kuhelj, smo v takratni Skupščini RS vložili amandmaje, ki so zdravstveni dom na Aškerčevi izločili iz sistema Zdravstvenega doma Ljubljana in financiranje novonastalega zavoda v celoti prenesli na državno raven. Razlogov za to je bilo več, a poglavitna dva sta bila:

  1. Zaradi vpetosti v sistem ZDLJ, ZDŠ ni mogel razviti vseh dejavnosti za potrebe celovite ambulantne oskrbe študentov (področno načelo), ki bi bil v celoti prilagojen takrat hitro rastoči študentski populaciji.
  2. ZDLJ sredstev, ki jih je dobival za delovanje ZDŠ, nikoli ni v celoti prenakazal ZDŠ, temveč jih je zadrževal z izgovorom, da vsi študentje niso iz Ljubljane.

Prav ta »argument« ZDLJ je botroval temu, da se ZDŠ izloči iz ZDLJ in v celoti preide na državno financiranje. Ta odločitev se je v zadnjih 25 letih izkazala za več kot upravičeno, še toliko bolj v sedanjosti, ko je v Ljubljani skoraj 10 % študentov iz tujine.

Več kot zaskrbljujoče je, da na MZ očitno niste preverili niti osnovnih zgodovinskih dejstev, zakaj je sedanja ureditev takšna kot je. Posledica takega pristopa pa je lahko samo sprejemanje odločitev na pamet, kar pa zagotovo ne bo prineslo nič dobrega.

Pri vsem skupaj je najbolj škandalozen način, kako se je MZ lotil celotnega »podviga«. Najprej, v javnosti za zdaj nisem zasledil nobenih resnih argumentov za to odločitev. Še huje pa je to, da MZ do sedaj, ko to pišem, ni stopil v uradni kontakt z ZDŠ, čeprav odloča o njegovi usodi. MZ je imelo pogovore z ZDLJ in MOL-om, medtem, ko z Zavodom, ki bo neposredno utrpel posledice, do sedaj niste uradno stopili v kontakt, kaj šele, da bi jim razgrnili argumente za ukinitev zavoda.

Vse to kaže, da gre za skrite interese v ozadju, ceno katerih bodo plačali študentje.

Zaradi vsega naštetega od vas, spoštovana ga. ministrica, pričakujem, da boste nemudoma ustavili vse postopke za ukinitev Zdravstvenega doma za študente. V naslednji fazi pa, da boste stopili v kontakt z ZDŠjem in tako zavodu kot tudi javnosti razgrnili argumente na podlagi katerih ste prišli na to idejo. Pričakujem tudi, da boste prisluhnili argumentom ZDŠ, zakaj je pomembno, da ostanejo samostojni.

Če tega ne boste storili, bo to še en velik madež na vas kot visoki politični funkcionarki in na slovenski politiki, ki očitno več ne spoštuje minimalnih političnih standardov kot sta transparentnost in dialog.

S spoštovanjem,
Igor Brlek


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Zdravje

Nasilje v družini je očitno drugorazredna tematika

blog
Prav tako o programski točki: Zdravje

Nekaj malega o CSD, pravni in socialni državi

izjava
Prav tako o programski točki: Zdravje

Legalizirajmo.si